USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

ISW про "мирну ініціативу" Путіна: Диктатор намагається схилити Захід до поступок

Окремі слова диктатора аналітики називають "особливо порожніми"
Путін
Джерело: відкриті джерела

Російський диктатор Володимир Путін намагається переконати Захід завчасно піти на поступки, що порушують суверенітет України. Водночас Кремль лише вдає, що зацікавлений у діалозі. Про це йдеться в повідомленні Інституту вивчення війни (ISW).

Там зазначили, що 14 червня Путін виклав свої безкомпромісні вимоги щодо капітуляції України як передумови для "мирних" переговорів. Вимоги диктатора спрямовані на зрив Глобального саміту миру, який відбудеться 15-16 червня.

У ISW нагадали слова диктатора про те, що Росія готова погодитися на припинення вогню і мирні переговори, а натомість - Київ має повністю вивести війська з нині підконтрольних районів Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей, які Москва незаконно оголосила анексованими у вересні 2022 року.

Також у ISW особливо помітили непереконливу заяву Путіна про те, що російські війська "негайно" забезпечать дотримання режиму припинення вогню і гарантуватимуть "безперешкодне і безпечне" виведення українських військ із чотирьох областей.

"Ця обіцянка звучить особливо порожньо після місяців військових злочинів росіян проти українських цивільних осіб і військовополонених, а також численних порушень Росією режиму припинення вогню, передбаченого Мінськими угодами в період з 2015 до 2022 року", - зазначають в Інституті.

Новини за темою: Удари України по РФ західною зброєю не перетинають "червоні лінії" Москви, – Путін змінює риторику

Там наголосили, що заклик до світового співтовариства визнати чотири незаконно анексовані та окуповані області частиною Росії та скасувати всі західні санкції проти РФ у разі мирного врегулювання російського вторгнення в Україну - є вимогою, що завдасть незворотної шкоди принципу державного суверенітету та непорушності міжнародних кордонів.

Заклик до переговорів від Путіна

Учора, виступаючи в Міністерстві закордонних справ РФ, Путін укотре заговорив про переговори з Україною, запропонувавши провести їх "хоч завтра".

Крім того диктатор наголосив, що нібито йдеться "не про замороження конфлікту, а про його повне припинення".

Новини за темою: Путін назвав втрати РФ на війні в Україні: Аналітики оцінили, наскільки ці дані правдиві

Водночас слова Путіна звучали більше як ультиматум, ніж пропозиція сісти за стіл переговорів. Зокрема, через те, що очільник Кремля зажадав, щоб українські війська були "повністю виведені" з територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей.

Зрештою після всіх масових убивств і злочинів РФ диктатор цинічно закликав "перегорнути трагічну сторінку історії та поступово відновлювати відносини з Україною та Європою".

Зеленський відреагував

Президент України в коментарі італійському телеканалу Sky TG24 назвав ультиматумом "пропозицію" російського диктатора Володимира Путіна про припинення війни на його умовах.

"Що я можу сказати: ці повідомлення є ультимативними, вони нічим не відрізняються від інших ультиматумів, які він робив раніше. Зараз ми бачимо, що те, що він робить, - це відродження нацизму. Це нова хвиля цього нацизму, російського нацизму. Він хоче, щоб ми відмовилися від наших окупованих територій, але він також хоче і наших неокупованих територій. Він розповідає про регіони нашої країни і не має наміру зупинятися. Замороженого конфлікту не буде", - заявив український президент.

Зеленський порівняв Путіна з Гітлером, нагадавши, що німецький диктатор "зробив те саме, коли говорив: дайте мені частину Чехословаччини, і все закінчиться тут", а потім окупував Польщу та інші території Європи.

Тим часом в МЗС України заявили, що Путін зробив чергову низку маніпулятивних заяв, мета яких – ввести в оману міжнародну спільноту, підірвати дипломатичні зусилля спрямовані на досягнення справедливого миру та розколоти єдність світової більшості довкола цілей і принципів Статуту ООН.

Читайте також:
У Чехії судять добровольця, який воював за Україну: Звинувачують у мародерстві У Чехії судять добровольця, який воював за Україну: Звинувачують у мародерстві
Орбан після зустрічі з Зеленським зібрався до Путіна, - джерела Орбан після зустрічі з Зеленським зібрався до Путіна, - джерела
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський