USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55
Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Іран може відмовитись від масованої атаки на Ізраїль, – Politico

Захід попередив Тегеран, що масований удар лише посилить напруженість і може призвести до прямої конфронтації зі США
Іран. ядерна зброя
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Іран, можливо, передумає здійснювати масовану атаку на Ізраїль. Про це пише Politico з посиланням на американських посадовців.

Причиною цьому, ймовірно, є переконання західних союзників. Вони попередили, що масований удар лише посилить напруженість і може призвести до прямої конфронтації зі Сполученими Штатами Америки.

Крім того, до Тегерану звертались і США. Вони закликали Іран переглянути свою реакцію.

Адміністрація Сполучених Штатів також закликала Тегеран переглянути свою реакцію на ліквідацію політичного ватажка ХАМАСу Ісмаїла Ганію.

Видання пише, що якась реакція Ірану на вбивство Ганії очікується, але масштабного нападу на Ізраїль, очевидно, не буде.

Вбивство лідера ХАМАСу

Нагадаємо, 31 липня лідера радикального палестинського руху ХАМАС Ісмаїла Ганію та одного з його охоронців вбили в результаті обстрілу їхньої резиденції в Тегерані. 

ХАМАС звинуватив у вбивстві Єрусалим.

Як вбили Ганію?

The New York Times пише, що лідер ХАМАСу Ісмаїл Ганія був убитий у гостьовому будинку внаслідок вибуху бомби, а не ракетного удару.

Попередньо відомо, що вибухівку заклали у гостьовому будинку, який перебуває під управлінням та охороною Корпусу вартових Ісламської революції, приблизно два місяці тому. Бомба була приведена в дію дистанційно. Внаслідок вибуху було ліквідовано й охоронця лідера ХАМАСу.

Додамо, що у травні прокурор Міжнародного кримінального суду в Гаазі запросив ордери на арешт трьох лідерів ХАМАСу – Ях'ї Сінвара, Мухаммада Дейфа та Ісмаїла Ганії. Їх звинувачують у воєнних злочинах та злочинах проти людяності. У квітні внаслідок ізраїльського удару по Газі загинули троє синів та онуки Ганії.

Реакція ЄС і США

Financial Times писав, що один з найвищих дипломатів Євросоюзу Енріке Мора після вбивства проводив переговори з офіційними особами в столиці Ірану. А високопосадовець Білого дому на Близькому Сході Бретт Макгерк проводив переговори в Саудівській Аравії, а згодом планує вирушити до Каїру для подальших перемовин.

Переговори були зосереджені на тому, щоб переконати Тегеран не відповідати Ізраїлю.

Адміністрація президента США Джо Байдена провела термінові консультації з Єрусалимом, а також іншими союзниками і партнерами, які мають вплив на Тегеран, щоб спробувати відвести всі сторони від межі конфлікту.

Читайте також:
У Лівані прогриміла нова серія вибухів: Слідом за пейджерами вибухають навіть телефони й ноутбуки У Лівані прогриміла нова серія вибухів: Слідом за пейджерами вибухають навіть телефони й ноутбуки
Ізраїль заклав вибухівку в тайванські пейджери Ізраїль заклав вибухівку в тайванські пейджери "Хезболли"
Масові вибухи пейджерів сталися у Лівані: Відомо про тисячу поранених Масові вибухи пейджерів сталися у Лівані: Відомо про тисячу поранених
Журналісти виявили у родичів деяких нардепів елітну нерухомість, куплену під час війни Журналісти виявили у родичів деяких нардепів елітну нерухомість, куплену під час війни