USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Іноземці відтепер зможуть служити в Нацгвардії України, – указ Зеленського

Іноземці можуть служити в армії за контрактом як на рядових посадах, так і на посадах сержантського і старшинського складу
Зеленський підписав
Джерело: Офіс Президента

Президент Володимир Зеленський підписав указ, яким дозволив іноземцям та особам без громадянства служити в Національній гвардії України. Про це йдеться на сайті Офісу президента.

"Іноземці, які на законних підставах перебувають на території України, раніше не судимі та відповідають вимогам проходження військової служби, визначеним законом України "Про військовий обов'язок і військову службу", можуть бути прийняті в добровільному порядку (за контрактом) на військову службу до Національної гвардії України", – ідеться в указі.

У документі наголошується, що іноземні громадяни можуть служити в армії за контрактом як на рядових посадах, так і на посадах сержантського і старшинського складу.

Як іноземцям потрапити до Нацгвардії?

Щоб вступити до Нацгвардії, потрібно звернутися до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання або безпосередньо до військової частини, в якій іноземці хочуть проходити військову службу за контрактом.

Жінки з числа іноземців можуть бути прийняті на військову службу за контрактом за наявності вакантних військових посад, які можуть бути заміщені військовослужбовцями-жінками.

Перелік військових посад, які можуть бути заміщені військовослужбовцями-жінками, визначається Міністерством внутрішніх справ.

Після медогляду потрібно здати нормативи з фізпідготовки. Для прийнятих на військову службу іноземців встановлюється випробувальний термін два місяці.

Умови служби

Іноземці зможуть укласти контракт. Такий документ на посаду рядового складу укладатиметься строком на три роки, а з сержантським і старшинським складом – строком від трьох до п'яти років.

Як відомо, з 1 лютого 2023 року було збільшено щомісячне грошове забезпечення військовослужбовців ЗСУ, Нацгвардії та Держприкордонслужби до 20 100 гривень.

Військовослужбовець, який не залучений до ведення бойових дій, просто отримує свою зарплату (20 100 гривень), а військові, які беруть участь в активних бойових діях, додатково мають ще 100 тис. гривень.

Нагадаємо, раніше ми писали, що держава закуповуватиме дрони іноземних виробників через систему Prozorro. Відповідну постанову підтримав Кабінет міністрів України.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі