USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Індія у травні закупила у РФ рекордну кількість нафти

Імпорт російської нафти в Індію в травні виріс на 14,7%
Нафта
Джерело: відкриті джерела

Імпорт нафти в Індію з Росії зріс у травні до рекордних 2,1 мільйона барелів на день. Це пов'язано зі зниженням попиту Китаю на російську нафту, пише Reuters.

Це збільшило частку Росії як третього за величиною імпортера і споживача у світі майже до 41% минулого місяця. Водночас поставки з Саудівської Аравії впали до 10-місячного мінімуму після того як Saudi Aramco підвищила строкові ціни на нафту на другий місяць у травні.

Як зазначає Reuters, нафтопереробні заводи в Індії накинулися на російську нафту, яка продається зі знижкою після того як деякі європейські країни відмовилися від закупівель у Москви через її вторгнення в Україну в лютому 2022 року. Крім того, аналогічні сорти нафти з регіонів переважно на Близькому Сході коштують дорожче.

У травні Індія відвантажила близько 5,1 млн барелів на добу нафти, що приблизно на 5,6% більше, ніж у квітні. Імпорт російської нафти в Індію в травні виріс на 14,7% в порівнянні з квітнем і на 5,9% в порівнянні з минулим роком.

"Минулого місяця російська нафта була доступна у великій кількості і з кращими знижками через нижчий попит з боку Китаю", – сказав представник одного з індійських нафтопереробних заводів.

Українська армія вже досить довгий час завдає своїх ударів по нафтопереробних заводах Росії. У березні після серії атак видання Bloomberg написало, що глобальна ціна на нафту марки Brent піднялася вище 85 доларів за барель після зростання на 4%.

Пізніше один із найбільших НПЗ Росії в Куйбишеві зупинив виробництво після пошкоджень унаслідок атаки українського безпілотника.

Крім того, у березні Росія заборонила експорт бензину на шість місяців, щоб запобігти різкому зростанню внутрішніх цін на паливо.

Читайте також:
Китай з Росією розробляють безпілотник схожий на Shahed Китай з Росією розробляють безпілотник схожий на Shahed
Росія продовжує скидати авіабомби на своїй території: Найбільше потерпає Бєлгородська область Росія продовжує скидати авіабомби на своїй території: Найбільше потерпає Бєлгородська область
Через російські удари Україна втратила 80% ТЕС і 40% ГЕС, – МВФ Через російські удари Україна втратила 80% ТЕС і 40% ГЕС, – МВФ
Patriot не можуть збивати російські КАБи: Зеленський розповів, як боротися з авіабомбами ворога Patriot не можуть збивати російські КАБи: Зеленський розповів, як боротися з авіабомбами ворога