USD
НБУ
40.54
Готівка
40.85
EUR
НБУ
43.35
Готівка
44.00
Втрати орків: 5 4 2 7 0 0 (+1140)
USD
НБУ
40.54
Готівка
40.85
EUR
НБУ
43.35
Готівка
44.00

Гнатов незабаром очолить оперативно-стратегічне угруповання "Хортиця" замість Содоля, – ЗМІ

Нові деталі заяви в ДБР проти Содоля нібито свідчать про його відповідальність за прорив окупантів на Харківщині
Командувач Об'єднаних сил ЗСУ Андрій Гнатов
Джерело: відкриті джерела

Новопризначений командувач Об'єднаних сил ЗСУ Андрій Гнатов незабаром очолить оперативно-стратегічне угруповання військ "Хортиця" замість звільненого генерала Юрія Содоля. Про це пише "Українська правда" з посиланням на джерела в Генштабі.

Водночас співрозмовник стверджує, що звільнення Содоля з посади командувача Об'єднаних сил ЗСУ не стало несподіванкою для Генерального штабу.

"Головком (Олександр Сирський, – ред.) робив непублічні спроби вберегти генерала, однак після того як усе перейшло в площину по лінії "нові-старі", вирішив публічно не сперечатися. Амбіції молодих командирів – це нормально. Сирський, напевно, не хотів, щоб конфлікт сприймався "саме як суперечка поколінь", тому що це шкодить фронту", – повідомляє джерело.

За словами співрозмовників, формально ще кілька днів Содоль перебуватиме в статусі командувача ОСУВ "Хортиця", але на цьому місці його теж замінить новий глава командування Об'єднаних сил ЗСУ Андрій Гнатов.

Звільнення Содоля

Декілька днів тому президент України Володимир Зеленський відправив у відставку командувача Об'єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенанта Юрія Содоля.

Юрій Содоль

Джерело: відкриті джерела

Це сталося на тлі шквальної критики з боку військових і політиків. Зокрема, нардепка Мар'яна Безугла звинуватила генерала Юрія Содоля в прориві ЗС РФ біля Торецька.

"Черговий злочин керівника Східним фронтом генерала Содоля: прорив на Торецьк. Зараз ми втратили позиції, які були з 2014 року. Розвідка попереджала. За добу до можливого прориву Содоль знімає з місця бригаду і заводить підрозділ, який уже зазнав втрат і має знижену боєздатність. Події розвиваються так, що недалеко до виходу на трасу підготовлених фортифікацій знову немає! Бої в Шумах", – написала вона.

Пізніше начальник штабу бригади "Азов" Богдан Кротевич повідомив, що подав заяву в Державне бюро розслідувань із закликом провести розслідування щодо бойового генерала. Як зазначив військовий, на його особисту думку, цей генерал "убив більше українських військових, ніж будь-який російський генерал".

Новини за темою: Буде розмова в Києві, – Зеленський покритикував урядовців, які повинні бути поблизу фронту

Як повідомило видання Washington Post, заява до ДБР, яку подав Кротевич, стосувалася звільненого генерала.

Кротевич поскаржився, що Содоль не керував обороною Маріуполя і не провів жодної години в місті, проте його нагородили званням Героя України.

Також у заяві йдеться про те, що генерал не забезпечував "Азов" боєприпасами і не підготував оборонні споруди у місті перед російським наступом.

Кротевич у своїй заяві процитував слова Содоля після того як один із командирів оборони Маріуполя попросив у нього інструкції. Генерал нібито сказав "нам гаплик" і потім поклав слухавку.

Крім того, згідно зі скаргою Кротевича, Содоль, командуючи Східним фронтом, наказував "Азову" наступати без необхідних артилерійських боєприпасів. Коли йому навели аргументи, чому це неможливо, проти командира бригади почали формальне розслідування.

Нові деталі заяви проти Содоля

За даними УП, Содоль як керівник ОСУВ "Хортиця" відповідальний за підготовку оборони перед повторним російським наступом у Харківській області.

При цьому високопоставлений співрозмовник Силах оборони стверджує, що Содоля на посаді командувача Об'єднаних сил підтримували як головком Олександр Сирський, так і Генштаб загалом. Інший співрозмовник УП у морській піхоті додає, що Содоль, попри місцями "порохоботські" погляди, мав навіть прихильність президента.

Читайте також:
Через російські удари Україна втратила 80% ТЕС і 40% ГЕС, - МВФ Через російські удари Україна втратила 80% ТЕС і 40% ГЕС, - МВФ
Членство України в НАТО не підтримує ні Байден, ні Трамп, - Зеленський Членство України в НАТО не підтримує ні Байден, ні Трамп, - Зеленський
Patriot не можуть збивати російські КАБи: Зеленський розповів, як боротися з авіабомбами ворога Patriot не можуть збивати російські КАБи: Зеленський розповів, як боротися з авіабомбами ворога
Проєкт Національного військового кладовища пройшов держекспертизу Проєкт Національного військового кладовища пройшов держекспертизу