USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Французькі військові уже давно перебувають в Україні, – екскомандир морської піхоти Франції

Французькі інструктори супроводжували гаубиці Caesar на кожному етапі до прибуття на фронт в Україну
Французькі війська (інструктори)
Французькі інструктори / Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Французькі військові перебувають в Україні ще з початку повномасштабного вторгнення РФ. А офіційне оголошення вплине лише на збільшення кількості інструкторів. Про це в інтерв'ю виданню Valeurs Acteurs заявив колишній командувач полку морської піхоти Франції Пер де Йонг.

За його словами, французькі інструктори супроводжували гаубиці Caesar на кожному етапі до прибуття на фронт в Україну. На думку Йонга, офіційне оголошення щодо відправлення французьких інструкторів вплине лише на зростання їхньої кількості. Він припускає, що Еммануель Макрон 6 червня під час урочистих заходів з нагоди 80-ї річниці висадки союзників у Нормандії офіційно оголосить, що Франція відправляє військових інструкторів в Україну.

Екскомандувач морпіхів розповів, що після перетину українського кордону військова техніка майже не зупиняється перед прибуттям на фронт, оскільки стає дуже вразливою для російських атак. Французькі інструктори, які супроводжують зброю, тренують українських артилеристів під час їхнього руху, "іноді на узбіччі дороги".

Крім того, військові Франції супроводжують тих воїнів ЗСУ, які пройшли навчання у країні для того, аби упевнитися у правильному засвоєнні матеріалу.

До того ж президент Франції Еммануель Макрон не виключає відправлення військ в Україну, якщо російська армія прорве фронт, а українська сторона подасть відповідний запит.

Макрон далеко не вперше говорить про можливе відправлення військ в Україну. Наприклад, раніше про це він заявляв в інтерв'ю Novinky.cz.

Пізніше французький лідер провів зустріч із лідерами партій, під час якої описав можливий сценарій введення французьких військ в Україну. Тоді ж Макрон був готовий відправити війська Франції для допомоги ЗСУ в разі, якщо станеться прорив фронту в бік Одеси або Києва. Під час тієї зустрічі він навіть "показав на карті" свої тези.

На тлі заяв Макрона європейські країни розділилися на два табори: частина – підтримала його ідею, частина – ні. Найбільшим противником цього плану виявився канцлер Німеччини Олаф Шольц. Водночас президент України Володимир Зеленський заявив, що закликати іноземних військових брати участь у бойових діях на фронті ризиковано. Однак західні війська можуть приїхати в Україну для тренування бійців ЗСУ, а також допомогти ремонтувати західну військову техніку.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
У Франції перед відкриттям Олімпіади відбулися диверсії на залізниці: Потяги скасовують У Франції перед відкриттям Олімпіади відбулися диверсії на залізниці: Потяги скасовують
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону