USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Рада ЄС затвердила виділення 1 мільярда євро на боєприпаси для України

Зрештою, країнам Євросоюзу вдалося переконати Францію, яка раніше блокувала це рішення
Євросоюз
Євросоюз
Джерело: відкриті джерела

Раді Євросоюзу, зрештою, вдалося затвердити допомогу у розмірі 1 мільярда євро. Ці кошти будуть спрямовані на відшкодування витрат через передачу Україні боєприпасів. Про це інформує пресслужба Ради ЄС.

"Сьогодні Рада ЄС ухвалила міру допомоги у розмірі 1 млрд євро в рамках Європейського фонду миру (EPF) для підтримки українських Збройних сил. Цей захід дозволить ЄС відшкодувати державам-членам витрати на боєприпаси, передані Україні з наявних запасів або внаслідок зміни пріоритетів існуючих замовлень у період з 9 лютого до 31 травня 2023 року", – йдеться у повідомленні.

Глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель, коментуючи виділення 1 млрд євро, зазначив, що це рішення ввело в дію першу частину обіцянки ЄС надати Україні артилерійські боєприпаси.

"Сьогоднішнє рішення реалізує першу частину угоди Ради від 20 березня 2023 року про тривекторний підхід, спрямований на прискорення постачання та спільних закупівель артилерійських боєприпасів", – додав він.

Зазначимо, що сума загальної допомоги Україні, яку надали через Європейський фонд миру, зросла до 4,6 млрд євро.

Блокування Францією виділення коштів

Раніше французький уряд заблокував одностайне рішення Європейського Союзу про фінансування поставок боєприпасів в Україну. Серед іншого французька сторона хотіла, щоб відшкодування було можливе не лише у випадку постачань боєприпасів, а й ракет, навіть у ситуації, коли Україна не просить про такі ракети. 

Деякі країни Євросоюзу, зокрема Польща, протестують проти цього.

Причини блокування

Рішення про фінансування поставок боєприпасів в Україну ЄС було прийнято у березні цього року на саміті Євросоюзу у Брюсселі. Йдеться про боєприпаси калібру 155 мм, які використовуються в далекобійній високоточний артилерії. Про постачання боєприпасів раніше закликав президент України Володимир Зеленський під час візиту до Брюсселя. Тож необхідні для цього 2 мільярди євро мають надійти з Європейського Союзу.

У межах ЄС наразі ці боєприпаси виробляють у Польщі, Франції та Німеччині.

На цей час найгарячіші дискусії точаться щодо правової частини документа про виділення коштів.

У чому ж справа?

Річ у тому, що 1 млрд євро має бути спрямований на відшкодування поставок боєприпасів із державних складів членів Євросоюзу. Однак зараз у них не вистачає снарядів, тому країни ЄС виступили за їх купівлю за межами Європейського Союзу. Однак проти цього виступила Франція. Країна наполягає на тому, щоб рефінансування стало можливим не тільки в разі постачання боєприпасів для артилерії, а й ракет. Однак деякі країни ЄС, зокрема Польща, виступають проти цього.

У Євросоюзі зазначали, що за блокуванням Францією рішення про виділення 1 млрд євро стоять виробники зброї.

"Йдеться про створення конкретного механізму виконання замовлень на обладнання, яке українській стороні може бути насправді не потрібне", – заявляв один із дипломатів ЄС.

Більшість країн Євросоюзу протестували проти цього.

Раніше Бундестаг погодив додаткову допомогу для України на суму 12 млрд євро.

Читайте також:
В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт
Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців Тимошенко про ситуацію в консульствах за кордоном: Влада репресує українців
ЗСУ контролюють 2/3 території Очеретиного, інша частина – під вогневим контролем, – речник ЗСУ контролюють 2/3 території Очеретиного, інша частина – під вогневим контролем, – речник "Хортиці"
Заборона на консульські послуги суперечить Конституції, – В'ятрович Заборона на консульські послуги суперечить Конституції, – В'ятрович