USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Франція передала ЗСУ партію бронемашин AMX-10RC, – ЗМІ

Французька влада передала 40 бронемашин цього типу
бронемашини
Бронемашини
Джерело: відкриті джерела

Збройні сили України отримали від Франції нову партію бойових колісних розвідувальних машин AMX-10RC. За даними журналістів, французька влада передала 40 бронемашин цього типу.

ЗМІ пишуть, що ЗСУ застосовували AMX-10RC проти російських окупантів під час контрнаступу на півдні, проте згодом їх вирішили перемістити на другу лінію фронту.

"Тепер почали з'являтися докази повторного застосування бронемашин на полі бою. Наразі їх використовують, зокрема, підрозділи морської піхоти України", – йдеться у повідомленні.

Що відомо про бронемашини AMX-10RC?

AMX-10RC (фр. Roues-Canon буквально "колісна гармата", – ред.) – французька бойова броньована машина виробництва GIAT Industries для розвідувальних цілей. Також називають колісним винищувачем танків або ж навіть легким танком. У французькій армії часто називають char (французьке слово для танка, – ред.). Натомість Договір про звичайні збройні сили в Європі визначає AMX-10RC як "бойову машину з важким озброєнням".

AMX-10RC слід не плутати з AMX-10P: вони мають спільні складові шасі, але це різні машини та призначені для виконання різних завдань.

Надійшли на озброєння французької армії в 1981 році. Починаючи з 2021 року на заміну їм та ERC 90 Sagaie у французькій армії приходять машини EBRC Jaguar.

Новини за темою: Франція передасть крилаті ракети Scalp Україні: Що відомо

AMX-10RC отримала численні оновлення протягом свого життя. На заміну DIVT-13 LLTV прийшли тепловізійні приціли DIVT-16, 18 і 19 CASTOR, взяті зі списаних танків AMX-30B2. Для участі у війні в Перській затоці 1991 року AMX-10RC була оснащена додатковою сталевою бронею високої твердості та інфрачервоним глушником EIREL. Оригінальне дульне гальмо було замінено на ще більш ефективне (зменшення відбою на 10%) після представлення OFL 105F3 APFSDS у 1987 році. Було видалено флотаційний бар'єр і жиклери водяного насоса (їхні забірники були загерметизовані, – ред.).

AMX-10RCR отримала систему керування полем бою FINDERS C2R. Одним із розглянутих удосконалень було встановлення модульної легкої башти TML105, озброєної більш потужною 105-мм гарматою високого тиску G2, оскільки гармата F2 була несумісною з боєприпасами НАТО, але цього не було зроблено. Для додаткового зчеплення на м'якій місцевості доступна центральна система накачування шин. AMX-10RC оснащена системою захисту від зброї масового ураження та здатна проводити розвідку в умовах радіоактивного забруднення.

У 2010 році компанія Nexter завершила модернізацію 256 машин AMX-10RC до конфігурації RCR.

Допомога Франції

Французька державна страхова компанія Bpifrance Assurance Export страхуватиме французькі компанії, які готові інвестувати в Україну і брати активну участь у реконструкції країни, не чекаючи на завершення війни. Про це повідомили в Міністерстві економіки України.

Зазначається, що Франція вже представила двосторонній механізм страхування інвестицій в Україні.

Ідеться про те, що будь-яка компанія, яка працює за французьким законодавством і здійснює довгострокові інвестиції за кордоном в нову або існуючу компанію, або будь-яка кредитна установа, яка надає банківський кредит іноземному підрозділу, має право на це інвестиційне страхування.

Новини за темою: Близько 20 французьких компаній, що виробляють військову техніку, підписали угоди з Україною
Читайте також:
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську