USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

"Енергодар для них курорт": Кремль відправив чеченців патрулювати ЗАЕС, – Al Jazeera

Чеченці становлять приблизно одну п'яту окупаційних сил в Енергодарі
ЗАЕС
ЗАЕС
Джерело: відкриті джерела

Під час вторгнення Росії в Україну вперше в історії діюча атомна електростанція була захоплена військовим шляхом. Про це пише Al Jazeera.

"Російські війська захопили ЗАЕС, яка колись виробляла до 20 відсотків електроенергії в Україні, на початку березня 2022 року через кілька днів після того, як московські війська почали повномасштабну війну проти України", – йдеться в повідомленні.

Нині ж, за словами двох інженерів, які втекли з Енергодара, саме чеченські військовослужбовці патрулюють і охороняють місто, в якому розташована станція. 

Видання відзначає, що чеченці, які становлять приблизно одну п'яту окупаційних сил в Енергодарі, не змішуються ні професійно, ні соціально з іншими російськими солдатами.

"Чеченці набагато краще одягнені, екіпіровані та озброєні і виглядають особливо бездоганно порівняно з підтримуваними Росією сепаратистами з Донецька та Луганська, які нагадують "стадо бомжів", – сказав Al Jazeera один з інженерів.

"Чеченці завжди самі по собі, вони еліта, якась вища каста", – уточнив інший інженер. – "Енергодар для них курорт".

Втім, за інформацією ЗМІ, привілейоване становище військовослужбовців підрозділу "Ахмат", швидше за все, перегукується з високим статусом Кадирова в кремлівському порядку та його репутацією.

Ситуація на ЗАЕС

Нагадаємо, Запорізька АЕС перебуває під контролем російських окупантів з березня 2022 року. З того часу через російські навмисні обстріли АЕС залишилася фактично відрізаною від енергомережі, тому майже всі реактори були переведені у режим холодного зупину. Однак при цьому в режимі "гарячого зупину" перебував п'ятий енергоблок, який підтримував життєдіяльність станції.

Разом з тим, ризик теракту на Запорізькій атомній станції залишається, доки там перебувають російські військові. Про це сказав в ефірі телемарафону представник Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України Андрій Юсов.

"На жаль, ці важливі об’єкти – "Кримський титан" та Запорізька станція – перебувають під окупацією. Провели роботи з мінування об’єктів на території ЗАЕС та заводу "Титан". Ситуація поки що не змінилася і розмінування там не відбувалося, триває політика шантажу", – пояснив Юсов.

Читайте також:
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров