USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

"Енергодар для них курорт": Кремль відправив чеченців патрулювати ЗАЕС, – Al Jazeera

Чеченці становлять приблизно одну п'яту окупаційних сил в Енергодарі
ЗАЕС
ЗАЕС
Джерело: відкриті джерела

Під час вторгнення Росії в Україну вперше в історії діюча атомна електростанція була захоплена військовим шляхом. Про це пише Al Jazeera.

"Російські війська захопили ЗАЕС, яка колись виробляла до 20 відсотків електроенергії в Україні, на початку березня 2022 року через кілька днів після того, як московські війська почали повномасштабну війну проти України", – йдеться в повідомленні.

Нині ж, за словами двох інженерів, які втекли з Енергодара, саме чеченські військовослужбовці патрулюють і охороняють місто, в якому розташована станція. 

Видання відзначає, що чеченці, які становлять приблизно одну п'яту окупаційних сил в Енергодарі, не змішуються ні професійно, ні соціально з іншими російськими солдатами.

"Чеченці набагато краще одягнені, екіпіровані та озброєні і виглядають особливо бездоганно порівняно з підтримуваними Росією сепаратистами з Донецька та Луганська, які нагадують "стадо бомжів", – сказав Al Jazeera один з інженерів.

"Чеченці завжди самі по собі, вони еліта, якась вища каста", – уточнив інший інженер. – "Енергодар для них курорт".

Втім, за інформацією ЗМІ, привілейоване становище військовослужбовців підрозділу "Ахмат", швидше за все, перегукується з високим статусом Кадирова в кремлівському порядку та його репутацією.

Ситуація на ЗАЕС

Нагадаємо, Запорізька АЕС перебуває під контролем російських окупантів з березня 2022 року. З того часу через російські навмисні обстріли АЕС залишилася фактично відрізаною від енергомережі, тому майже всі реактори були переведені у режим холодного зупину. Однак при цьому в режимі "гарячого зупину" перебував п'ятий енергоблок, який підтримував життєдіяльність станції.

Разом з тим, ризик теракту на Запорізькій атомній станції залишається, доки там перебувають російські військові. Про це сказав в ефірі телемарафону представник Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України Андрій Юсов.

"На жаль, ці важливі об’єкти – "Кримський титан" та Запорізька станція – перебувають під окупацією. Провели роботи з мінування об’єктів на території ЗАЕС та заводу "Титан". Ситуація поки що не змінилася і розмінування там не відбувалося, триває політика шантажу", – пояснив Юсов.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону
Росія допомогла КНДР відновити економіку Росія допомогла КНДР відновити економіку