USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Ексвласники столичного Оcean Рlaza Ротенберги не сплатили понад 500 млн гривень податків у 2016–2021 роках

Зазначене підприємство ухилилося від оподаткування
ТРЦ Ocean Plaza

Ocean Plaza

Джерело: відкриті джерела

Російські олігархи Ротенберги, які володіли торговельно-розважальним центром Ocean Plaza в Києві, не сплатили до держбюджету України податків на суму понад 500 млн гривень у 2016–2021 роках. Про це повідомив голова Національної поліції Іван Вигівський.

"Маємо низку кримінальних проваджень, які супроводжуємо, є резонансні кримінальні провадження – це всім відоме ТОВ "Либідь" (ТОВ "Інвестиційний союз "Либідь", – ред.), олігархи російські – Ігор та Аркадій Ротенберги, яким належить "Океан Плаза". З'ясували, що протягом 2016–2021 років зазначене підприємство ухилилося від оподаткування, не виплативши 546 млн гривень", – сказав Вигівський.

За словами очільника Нацполіції, правоохоронці від початку війни поставили на фінансовий контроль операції 7 тис. резидентів, які мали "господарські відносини з Російською Федерацією і Республікою Білорусь, і в такий спосіб запобігли виведенню коштів на загальну суму більш як 200 млрд гривень до країн-агресорів".

ТРЦ Ocean Plaza внесли до переліку обʼєктів великої приватизації

Кабінет міністрів України включив до переліку об’єктів великої приватизації 66,65% статутного капіталу ТОВ "Інвестиційна спілка "Либідь", що володіє ТРЦ Ocean Plaza у Києві. 

Відповідне рішення ухвалили на засіданні уряду 5 січня.

Історія з націоналізацією Ocean Plaza

Торговельно-розважальний центр за фактом був власністю російських олігархів Аркадія Ротенберга, його сина Ігоря Ротенберга та їхніх бізнес-партнерів Олександра Скоробагатька та Олександра Пономаренка.

Магнати володіли Ocean Plaza через ТОВ "Інвестиційний союз "Либідь", засновником якого є ТОВ "Авангард-Віларті". Власниками цієї фірми є кіпрські компанії Ocean plaza project та Ethoder Investments Limited.

Новини за темою: Україна націоналізувала активи російських олігархів на мільярди гривень. В тому числі – низку обленерго та Ocean Plaza

Після початку повномасштабного вторгнення ТРЦ припинив свою роботу. Пізніше пресслужба одного з магазинів, який орендував приміщення в торговому центрі, повідомила, що Ocean Plaza остаточно закривається. Однак у листопаді 2022 року ТРЦ все ж відкрився. 

На початку березня 2023 року Міністерство юстиції України подало позов до Вищого антикорупційного суду про конфіскацію активів власників ТРЦ Ocean Plaza. 

А після відхилення апеляційної скарги ВАКС оприлюднив ухвалу про націоналізацію Ocean Plaza.

11 квітня стало відомо, що столичний торговельно-розважальний центр Ocean Plaza став власністю держави. Рішення Вищого антикорупційного суду про конфіскацію двох третин ТРЦ набрало чинності, відповідну ухвалу оприлюднили в Єдиному реєстрі судових рішень.

Читайте також:
СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів
У Києві викрили енергетичну компанію, що не сплатила 132 мільйони гривень податків У Києві викрили енергетичну компанію, що не сплатила 132 мільйони гривень податків
В Україні кількість В Україні кількість "кас у смартфоні" вдвічі перевищує традиційні
Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про "клуб білого бізнесу"