USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Ексвласники столичного Оcean Рlaza Ротенберги не сплатили понад 500 млн гривень податків у 2016–2021 роках

Зазначене підприємство ухилилося від оподаткування
ТРЦ Ocean Plaza

Ocean Plaza

Джерело: відкриті джерела

Російські олігархи Ротенберги, які володіли торговельно-розважальним центром Ocean Plaza в Києві, не сплатили до держбюджету України податків на суму понад 500 млн гривень у 2016–2021 роках. Про це повідомив голова Національної поліції Іван Вигівський.

"Маємо низку кримінальних проваджень, які супроводжуємо, є резонансні кримінальні провадження – це всім відоме ТОВ "Либідь" (ТОВ "Інвестиційний союз "Либідь", – ред.), олігархи російські – Ігор та Аркадій Ротенберги, яким належить "Океан Плаза". З'ясували, що протягом 2016–2021 років зазначене підприємство ухилилося від оподаткування, не виплативши 546 млн гривень", – сказав Вигівський.

За словами очільника Нацполіції, правоохоронці від початку війни поставили на фінансовий контроль операції 7 тис. резидентів, які мали "господарські відносини з Російською Федерацією і Республікою Білорусь, і в такий спосіб запобігли виведенню коштів на загальну суму більш як 200 млрд гривень до країн-агресорів".

ТРЦ Ocean Plaza внесли до переліку обʼєктів великої приватизації

Кабінет міністрів України включив до переліку об’єктів великої приватизації 66,65% статутного капіталу ТОВ "Інвестиційна спілка "Либідь", що володіє ТРЦ Ocean Plaza у Києві. 

Відповідне рішення ухвалили на засіданні уряду 5 січня.

Історія з націоналізацією Ocean Plaza

Торговельно-розважальний центр за фактом був власністю російських олігархів Аркадія Ротенберга, його сина Ігоря Ротенберга та їхніх бізнес-партнерів Олександра Скоробагатька та Олександра Пономаренка.

Магнати володіли Ocean Plaza через ТОВ "Інвестиційний союз "Либідь", засновником якого є ТОВ "Авангард-Віларті". Власниками цієї фірми є кіпрські компанії Ocean plaza project та Ethoder Investments Limited.

Новини за темою: Україна націоналізувала активи російських олігархів на мільярди гривень. В тому числі – низку обленерго та Ocean Plaza

Після початку повномасштабного вторгнення ТРЦ припинив свою роботу. Пізніше пресслужба одного з магазинів, який орендував приміщення в торговому центрі, повідомила, що Ocean Plaza остаточно закривається. Однак у листопаді 2022 року ТРЦ все ж відкрився. 

На початку березня 2023 року Міністерство юстиції України подало позов до Вищого антикорупційного суду про конфіскацію активів власників ТРЦ Ocean Plaza. 

А після відхилення апеляційної скарги ВАКС оприлюднив ухвалу про націоналізацію Ocean Plaza.

11 квітня стало відомо, що столичний торговельно-розважальний центр Ocean Plaza став власністю держави. Рішення Вищого антикорупційного суду про конфіскацію двох третин ТРЦ набрало чинності, відповідну ухвалу оприлюднили в Єдиному реєстрі судових рішень.

Читайте також:
Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб
В Україні можуть значно зрости податки В Україні можуть значно зрости податки
Змінити розмір військового збору та позбавити місцеві бюджети частини доходів. Уряд визначив основні напрямки бюджетної політики на найближчі роки Змінити розмір військового збору та позбавити місцеві бюджети частини доходів. Уряд визначив основні напрямки бюджетної політики на найближчі роки
ВАКС зняв арешт з облгазів Фірташа, АРМА вже звернулося до прокуратури ВАКС зняв арешт з облгазів Фірташа, АРМА вже звернулося до прокуратури