USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

НБУ дозволив банкам продавати більше готівкової валюти

Також Нацбанк дозволив е-резидентам переказувати валюту за кордон
гривні гроші

Фото ілюстративне

Джерело: Уніан

Національний банк України помʼякшив низку адміністративних обмежень для запуску проєкту електронного резидентства та зміцнення позитивних тенденцій у готівковому сегменті валютного ринку. Відтепер банки зможуть продавати більше готівкової валюти населенню, а е-резиденти – переказувати за кордон отриману від нерезидентів валюту, йдеться у повідомленні пресслужби НБУ.

Відтак, з 21 квітня при розрахунку обсягу готівкової іноземної валюти, яку банк може продати на валютному ринку, враховуватиметься не 100%, а 120% обсягу купівлі безготівкової валюти в населення, починаючи з 13 квітня 2022 року. 

В Нацбанку пояснили, що такі зміни спрямовані на збереження сприятливої ситуації на валютному ринку після суттєвого звуження спреду між готівковим та офіційним курсом.

До того ж 1 квітня 2023 року набрав чинності закон про е-резидентство. Е-резидентство – це можливість для підприємців з інших країн вести бізнес в Україні та за кордоном як українська фізособа-підприємець, використовувати зручні онлайн-сервіси та можливості держави. Саме тому НБУ також надає можливість е-резидентам (після сплати податків в Україні) переказувати на їхні рахунки за кордоном кошти в іноземній валюті, отримані на рахунки в українських банках від нерезидентів (за надані послуги чи роботи).

В повідомленні зазначається, що проєкт е-резидентства сприятиме залученню додаткових доходів до держбюджету, популяризації України як світового IT-бренду та підвищенню українських позицій у міжнародних рейтингах. Надання можливості е-резидентам здійснювати переказ коштів в іноземній валюті, отриманих від нерезидентів (після сплати податків), також є одним з кроків, які дадуть змогу запустити практичну реалізацію відповідного проєкту.

В Україні можуть запровадити додатковий податок на зняття готівки

В рамках анонсованої заступником голови Офісу президента Ростиславом Шурмою податкової реформи обговорюється можливість запровадження додаткового податку на зняття готівки. Новий податок має на меті суттєво обмежити готівкові операції задля боротьби з тіньовою економікою та схемами з ухилення від оподаткування, пише "Економічна правда".

На переконання авторів концепції реформи, запровадження податку на зняття готівки має частково компенсувати зниження податків для бізнесу, а також підвищити вартість скруток з ПДВ.

"Працюватиме податок на готівку так: при знятті, наприклад, 100 гривень у банкоматі або в касі банку з рахунку людини списуватимуться 100 гривень та податок", – зазначає видання.

Ця ідея ще дискутується, тому остаточний розмір ставки невідомий. Однак, за словами співрозмовника в Офісі президента, вона "точно буде менше ніж 10%". 

При цьому існує ймовірність, що у фінальний законопроєкт цей податок не увійде.

Нагадаємо, за словами економіста, викладача Києво-Могилянської бізнес-школи Олексія Геращенка, доходи українців у 2022 році скоротилися на третину через розв'язану Росією повномасштабну війну.

Читайте також:
Україна може відмовитися від прив'язки гривні до долара, – НБУ Україна може відмовитися від прив'язки гривні до долара, – НБУ
Україна потребує понад 37 млрд доларів фінансування для покриття дефіциту бюджету Україна потребує понад 37 млрд доларів фінансування для покриття дефіциту бюджету
Відкрите тестування е-гривні планують провести у 2024 році. Приєднатися зможуть усі, – НБУ Відкрите тестування е-гривні планують провести у 2024 році. Приєднатися зможуть усі, – НБУ
У 2023 році гривню підробляли порівняно мало: На 1 млн припадало дві підроблені банкноти У 2023 році гривню підробляли порівняно мало: На 1 млн припадало дві підроблені банкноти