USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Ексголові Нацбанку Шевченку оновили підозру

Шевченка підозрюють у створенні злочинної організації та легалізації коштів
Кирило Шевченко

Кирило Шевченко

Джерело: відкриті джерела

НАБУ і САП оновили підозру колишньому голові правління "Укргазбанку", екскерівнику Національного банку Кирилу Шевченку. Тепер його підозрюють у створенні злочинної організації та легалізації коштів. Про це інформує пресслужба НАБУ.

Крім Шевченка такі самі статті інкримінували його ексзаступнику в "Укргазбанку" Денису Чернишову та ексдиректору департаменту по роботі з корпоративними VIP-клієнтами держбанку Олексію Лютому.

"За версією слідства, керівництво "Укргазбанку", володіючи інформацією про укладені з великими клієнтами договори на розміщення коштів, забезпечило підробку низки документів, відповідно до яких 52 фізичні та юридичні особи нібито допомогли залучити до банківської установи клієнтів на обслуговування і за таку "допомогу" упродовж 2014–2019 років їм нараховано агентську винагороду на суму понад 206 млн гривень", – йдеться у повідомленні.

При цьому, за даними НАБУ, рахунки, на які виплачувалась винагорода, відкривались лише в "Укргазбанку". Це давало можливість мати доступ, контролювати й розпоряджатися коштами.

"Члени злочинної організації з числа працівників банку мали можливість самостійного зняття коштів як у касах банку без осіб, на яких були відкриті ці рахунки, так і шляхом переказу коштів на інші рахунки", – пояснили у НАБУ.

Таким чином виплати винагороди здійснювалась на рахунки підставних осіб, а повне розпорядження коштами здійснювалось членами організації. За даними слідства, йдеться про заволодіння грошима у сумі понад 206 млн гривень.

Також, за даними НАБУ, йдеться про фінансові операції для легалізації та маскування протиправного походження цих коштів. За даними слідства, гроші використовувались для власного збагачення, надання "відкатів" керівникам державних суб’єктів господарювання за розміщення в банку значних сум коштів та фінансування іншої протиправної діяльності.

Зазначається, що наведену схему залучення коштів не використовував жоден із решти державних банків в Україні. А після активізації слідчих дій із боку НАБУ та САП її прикрили й в самому "Укргазбанку". Однак за час її існування (з листопада 2014-го по березень 2020 року) держустанова здійснила понад тисячу перерахувань на адресу 52 псевдопосередників.

Керівником злочинної організації та організатором схеми НАБУ та САП вважають першого заступника голови правління "Укргазбанку", який невдовзі його очолив за рішенням уряду.

"Він ініціював зміну внутрішніх документів для легітимізації схеми, усував перешкоди для вчинення злочину через використання владних повноважень, затверджував умови співпраці з посередниками та здійснював контроль за виплатами", – повідомили у Бюро.

Там також пояснили, що підозри НАБУ та САП ґрунтуються на низці експертиз, допитів свідків, обушків, тимчасових доступів, інформації, отриманої від клієнтів банку, оглядах комп’ютерної техніки та мобільних телефонів із детальним листуванням між учасниками щодо вказаної схеми, вилучених документів, а також додаткових слідчих дій, проведених з часу перших повідомлень про підозру.

Раніше, 14 лютого 2023 року НАБУ і САП повідомили про підозри ще десятьом причетним до схеми виведення коштів "Укргазбанку".

Читайте також:
Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру Бізнесмен Жеваго отримав нову підозру
Нардепа від Нардепа від "Слуги народу" Андрія Клочка підозрюють у незаконному збагаченні на 11 млн гривень
Очільнику Броварської РДА Майбоженку, який напередодні скоїв ДТП, повідомили про підозру Очільнику Броварської РДА Майбоженку, який напередодні скоїв ДТП, повідомили про підозру
Дає концерти на окупованих територіях: Колишній український музикант отримав підозру Дає концерти на окупованих територіях: Колишній український музикант отримав підозру