USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Дорогі ікони, шахи, кришталевий посуд та смартгодинники: На що Генштаб витрачає гроші під час війни

Генштаб витратив у цьому році 68,8 тис. гривень на 10 наборів кришталевого посуду
шахи
Схожі шахи закупив Генштаб
Джерело: відкриті джерела

Фінансове управління Генерального штабу ЗСУ за 2023 рік провело 116 закупівель різних товарів та послуг на загальну суму майже 10 млн гривень. Журналісти "Слідства.Інфо" проаналізували закупівлі й виявили, що Генштаб купує подарункові дорогі італійські шахи, смартгодинники Apple Watch, ікони та набори кришталевого посуду.

Журналісти встановили, що Генштаб у 2023 році двічі купував ікони. Перша така закупівля була у червні. Згідно з укладеним договором, Генштаб заплатив підприємиці Нелі Ільченко 36,5 тис. гривень за три ікони в срібному оздобленні: "Юрія Переможного", "Неопалима Купина" та "Святого Миколая". Другий раз купували вже чотири ікони у підприємця Олега Рубніковича за 48,4 тис. гривень. Це були ікони на мідній основі з посрібленим покриттям, позолотою та холодною емаллю "Янгола Охоронця", "Георгія Переможця", Божої Матері "Семистрільної" та "Казанської".

Зокрема зазначається, що Генштаб замовив за 13,4 тис. гривень ікону Божої Матері "Казанська", яку зробили у Троїцькій майстерні. На сайті цієї майстерні можна знайти подібну ікону за 2,9 тис. гривень.

До речі, у кінці 2022 року Генштаб теж купував п'ять ікон у Нелі Ільченко за 35,9 тис. гривень.

Окрім ікон підприємець Олег Рубнікович продав Генштабу ще шахи за 39,4 тис. гривень. Йдеться про дорогі італійські шахи "Римляни", та дві різні комплектації набору "Наполеон".

Ще Генштаб витратив у цьому році 68,8 тис. гривень на 10 наборів кришталевого посуду.

Крім того, протягом цього року Генштаб організував 20 різних закупівель нагородних годинників. На це витратили 3,9 млн гривень загалом, з яких 1,1 млн – на купівлю смартгодинників. Наприклад, 30 червня 2023-го Генштаб ЗСУ купив 21 Apple Watch за 290 тис. гривень.

Кому й для чого військовики придбали такі подарунки, поки невідомо.

Скандал із закупівлями в Міноборони

5 листопада з'явилася інформація, що Міністерство оборони замовило сім тисяч тек для особових справ "осіб молодшого і старшого офіцерського складу, а також осіб рядового, сержантського і старшинського складу". На них начебто мали витратити 20 мільйонів гривень, тобто близько трьох тисяч за одну теку.

Проте після розголошення цієї інформації у Міністерстві оборони України заперечили, що на сім тисяч папок для особових справ збираються витратити понад 20 мільйонів гривень.

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму