USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

До нас прибув політик, який представляє противагу Китаю: Чому важливий приїзд прем’єр-міністра Японії до України

Авторський блог Ігоря Озадовського
Фуміо Кісіда на вокзалі Києва
Фуміо Кісіда на вокзалі Києва
Джерело: Офіс Президента

Візит Сі до Москви – топтема, яку обговорює кожна собака. Усе, що є зараз, – протокольна балаканина і ритуальні танці Путіна навколо Сі. Великі медіа добу обговорюють, хто кого проводжає до машини, що там із висотою підборів і видом на фото.

При цьому паралельно до Києва їде Фуміо Кісіда.

Візит чомусь багатьох здивував, хоча більшість високих гостей прибуває до нас без анонсу. А сам приїзд японського прем'єра готувався й обговорювався місяцями. Головними перешкодами були питання особистої безпеки, і що може привезти Кісіда до Києва, щоб не виглядати слабко на тлі інших західних лідерів. У Японії все ж є деякі обмеження щодо військової теми, плюс дуже непроста ситуація в регіоні, та й навряд чи за всієї моди на українське, що раптово спалахнула там торік, наша війна для них ближча, ніж ризики зіткнення з Китаєм і загроза війни на Тайвані.

Візит Кісіди чомусь сприймається, як черговий приїзд якогось там політика, яких у нас тут замалим не шість десятків за рік побувало. Не треба так.

  1. Японія зараз головує у "Великій сімці", і для Кісіди питання приїзду до Києва було принциповим саме в такому статусі.
  2. У травні в Хіросімі відбудеться саміт "Великої сімки". І японський прем'єр у своєму парламенті акцентував – він зробить українську тему центральною на цьому саміті.
  3. На цей саміт Кісіда запросив Індію, Бразилію, Індонезію та В'єтнам. Проблеми Глобального Півдня важливі, його питома вага у світовій політиці величезна, і якщо такі "нейтральні" країни стануть ближчими до нас і наших західних друзів, баланс сил зрушиться на нашу користь.
  4. Наша війна вкрай важлива для світу, але вирішальні глобальні протиріччя накопичуються в Індо-Тихоокеанському регіоні. І багато в чому від розкладу сил там залежить майбутнє світу. Байки про "КНР, що захоплює Сибір" – це круто для кухні, а в реальності Японія хоче більше американських ракет, КНР готується "повернути Тайвань у рідну гавань", і ще мільйон глобальних зрушень відбувається в регіоні, де розташовані Індія, Китай, Японія, дві Кореї і багато чого ще. Стримати Китай – ключове завдання найбільших регіональних і глобальних гравців. І для нас важливість цих процесів неможливо переоцінити.
  5. Напередодні візиту до Києва Фуміо Кісіда зустрічався з прем'єром Індії Нарендрою Моді – обговорювали стримування Китаю. Тієї самої Індії, яка не менше за Китай зараз забезпечує хоча б мінімальну стійкість російської економіки, скуповуючи її енергоресурси.

Японія – світовий важковаговик, і до нас їхній прем'єр їде тільки вдруге. Візит принципово важливий для самого Кісіди, і можна сподіватися, що він привезе щось вартісне.

Новини за темою: Військова загроза Росії для Японії зросла після вторгнення в Україну

Приїзд Кісіди – потужна відповідь на приїзд Сі до Москви.

До нас прибув політик, який представляє противагу Китаю на регіональному рівні (як прем'єр Японії) і противагу автократіям на глобальному рівні (як голова G7). При цьому Кісіда зараз намагається перетягнути на правильний бік країни Глобального Півдня.

Але давайте ж обговоримо, чи дивився Путін в очі Сі…

Ігор Озадовський, оригінал на сторінці автора у Facebook

Редакція може не погоджуватися з точкою зору автора

Читайте також:
США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії, – ЗМІ
Китай спробує зірвати цьогорічні вибори в США, Південній Кореї та Індії, використавши ШІ Китай спробує зірвати цьогорічні вибори в США, Південній Кореї та Індії, використавши ШІ
Інтернет-магазин Taobao хоче доставляти посилки за допомогою ракет Інтернет-магазин Taobao хоче доставляти посилки за допомогою ракет
США посилюють обмеження на експорт чипів ШІ до Китаю США посилюють обмеження на експорт чипів ШІ до Китаю