USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Військова загроза Росії для Японії зросла після вторгнення в Україну

Згідно із Конституцією Японія не має своєї армії
армія Японії
Джерело: відкриті джерела

Японія погано ставиться до Росії. Багато громадян вважають, що в майбутньому може бути висока імовірність нападу Росії на країну. Про це медіапроєкту UWN повідомив японський журналіст Шуічі Шінозука.

"Невідомо, чи це буде ядерна атака, чи ракетна атака, але відчувається – військова загроза Росії для Японії зросла після вторгнення Росії в Україну... Багато людей у Японії не довіряють Росії", – розповів він.

Шінозука сказав, що згідно із Конституцією Японія не має своєї армії. У них є сили оборони, проте вони займаються винятково обороною. Таким чином зараз Японія не буде відправляти до України найманих військовослужбовців.

"Росія в 2022 році в односторонньому порядку вторгається в суверенну та незалежну державу – в Україну, це відкритий злочин, і Росія має бути покарана на міжнародному рівні. Жертвами Путіна та російської армії стали ні в чому не винні мирні жителі, які не мають жодного відношення до війни, багато японців обурені руйнуванням приватних будинків, шкіл, лікарень, громадських об’єктів, та інфраструктури, а також включаючи окупований Крим та всі захоплені території України Росією повинні бути негайно повернуті Україні", – додав журналіст.

Чи готова Японія до збройного конфлікту?

Японія знаходиться на переплетенні інтересів світових наддержав, з одного боку – агресивна Росія, з іншого боку – Китай. А ще свою активність посилює Північна Корея. Крім того, Японія стала свідком зближення російських і китайських військових навколо японських островів, враховуючи спільне повітряне патрулювання та морські навчання. Тому війна в Україні для Японії – це не просто локальний конфлікт далеко від дому, а доленосна подія, яка викликає відчуття небезпеки у простих японців. 

Таку думку висловив полковник, офіцер артилерист сухопутних сил самооборони Японії Юсуке Кавачі на американській безпековій платформі.

Зазначається, що Японія випустила три стратегічні документи. Вони вирізняються характерним тривожним тоном, і є відповідь Японії на погіршення ситуації за регіональною глобальною безпекою. Двоє з цих документів – це стратегія національної оборони Японії та програма нарощування оборонного потенціалу, це означає, що сухопутні сили у найближче десятиліття реформуватимуть.

"Завдяки своєму унікальному геополітичному положенню Японія наразі є союзником Сполучених Штатів, у той час, як Китай став їхнім противником, периметр, який захищає Японія, має вирішальне значення не лише для неї самої, але і для країн-однодумців у Тихоокеанському регіоні. І той факт, що Китай запустив ракети у винятково економічну зону Японії після візиту спікерки Пелосі на Тайвань, ненавмисно продемонстрував, що Японія і Тайвань географічно належать до одного субтеатру, відстань між східними узбережжями Тайваню та найзахіднішим островом Японії становить лише 111 кілометрів", – зазначає Кавачі.

За його словами, ще одна загроза для Японії, як для України, – це Росія. Її агресивна політика направлена і на Японію. Наприклад, 6 березня Москва провела навчання на Курильських островах, перевіряли протиповітряну оборону з використанням ракетних комплексів С-300. Імовірно, що навчання проводились на островах Ітуруп і Кунашір на північних територіях, де розміщені ці комплекси.

Сухопутні сили Японії модернізуватимуть за чотирма напрямками: зміцнять оперативні можливості в наземній, морській, повітряній, космічній, кібернетичній та електромагнітній сферах, значно посилять ракетний арсенал Японії, флот оснастять оновленою версію протикорабельних ракет Тайб-12. Також в планах – оптимізація підрозділів, з п'яти полків зроблять сім. Вони матимуть власну розвідку, вогневі засоби, ППО та логістику.

Історія

Японія та Україна мають схожу історію з анексією, захопленням території, і за кожним актом стоїть Росія. В 1945 році радянські війська повністю зайняли Курильські острови, і сьогодні південна частина входить до складу Сахалінської області Росії. Японія ж намагається повернути захоплені території назад під свій контроль.

Курильські острови – це архіпелаг з 1000 островів, до їх складу входить 20 великих і понад 30 дрібних островів, які поділяються на велику та малу Курильську гряду. Острови мають важливе економічне значення, у шельфі Охотського моря є потужні запаси вуглеводів. Факти приналежності островів Росії дає підстави монополізувати ці ресурси. Якщо ж виконати вимоги Японії – передати Курили під її контроль, то японці зможуть видобувати вуглеводні та користуватися ресурсами Охотського моря, крім того, на острові Ітуруп видобувають надзвичайно рідкісний метал – реній, який використовується в ракетній техніці та авіабудуванні, за запасами цього металу острів посідає третє місце у світі.

У соціальному плані Курили для Росії жодного значення не мають, Кремль розглядає їх винятково як військово-політичний об’єкт, великих міст тут немає, більшість жителів проживають на островах вахтовим методом.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону