USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Військова загроза Росії для Японії зросла після вторгнення в Україну

Згідно із Конституцією Японія не має своєї армії
армія Японії
Джерело: відкриті джерела

Японія погано ставиться до Росії. Багато громадян вважають, що в майбутньому може бути висока імовірність нападу Росії на країну. Про це телеканалу UWN повідомив японський журналіст Шуічі Шінозука.

"Невідомо, чи це буде ядерна атака, чи ракетна атака, але відчувається – військова загроза Росії для Японії зросла після вторгнення Росії в Україну... Багато людей у Японії не довіряють Росії", – розповів він.

Шінозука сказав, що згідно із Конституцією Японія не має своєї армії. У них є сили оборони, проте вони займаються винятково обороною. Таким чином зараз Японія не буде відправляти до України найманих військовослужбовців.

"Росія в 2022 році в односторонньому порядку вторгається в суверенну та незалежну державу – в Україну, це відкритий злочин, і Росія має бути покарана на міжнародному рівні. Жертвами Путіна та російської армії стали ні в чому не винні мирні жителі, які не мають жодного відношення до війни, багато японців обурені руйнуванням приватних будинків, шкіл, лікарень, громадських об’єктів, та інфраструктури, а також включаючи окупований Крим та всі захоплені території України Росією повинні бути негайно повернуті Україні", – додав журналіст.

Чи готова Японія до збройного конфлікту?

Японія знаходиться на переплетенні інтересів світових наддержав, з одного боку – агресивна Росія, з іншого боку – Китай. А ще свою активність посилює Північна Корея. Крім того, Японія стала свідком зближення російських і китайських військових навколо японських островів, враховуючи спільне повітряне патрулювання та морські навчання. Тому війна в Україні для Японії – це не просто локальний конфлікт далеко від дому, а доленосна подія, яка викликає відчуття небезпеки у простих японців. 

Таку думку висловив полковник, офіцер артилерист сухопутних сил самооборони Японії Юсуке Кавачі на американській безпековій платформі.

Зазначається, що Японія випустила три стратегічні документи. Вони вирізняються характерним тривожним тоном, і є відповідь Японії на погіршення ситуації за регіональною глобальною безпекою. Двоє з цих документів – це стратегія національної оборони Японії та програма нарощування оборонного потенціалу, це означає, що сухопутні сили у найближче десятиліття реформуватимуть.

"Завдяки своєму унікальному геополітичному положенню Японія наразі є союзником Сполучених Штатів, у той час, як Китай став їхнім противником, периметр, який захищає Японія, має вирішальне значення не лише для неї самої, але і для країн-однодумців у Тихоокеанському регіоні. І той факт, що Китай запустив ракети у винятково економічну зону Японії після візиту спікерки Пелосі на Тайвань, ненавмисно продемонстрував, що Японія і Тайвань географічно належать до одного субтеатру, відстань між східними узбережжями Тайваню та найзахіднішим островом Японії становить лише 111 кілометрів", – зазначає Кавачі.

За його словами, ще одна загроза для Японії, як для України, – це Росія. Її агресивна політика направлена і на Японію. Наприклад, 6 березня Москва провела навчання на Курильських островах, перевіряли протиповітряну оборону з використанням ракетних комплексів С-300. Імовірно, що навчання проводились на островах Ітуруп і Кунашір на північних територіях, де розміщені ці комплекси.

Сухопутні сили Японії модернізуватимуть за чотирма напрямками: зміцнять оперативні можливості в наземній, морській, повітряній, космічній, кібернетичній та електромагнітній сферах, значно посилять ракетний арсенал Японії, флот оснастять оновленою версію протикорабельних ракет Тайб-12. Також в планах – оптимізація підрозділів, з п'яти полків зроблять сім. Вони матимуть власну розвідку, вогневі засоби, ППО та логістику.

Історія

Японія та Україна мають схожу історію з анексією, захопленням території, і за кожним актом стоїть Росія. В 1945 році радянські війська повністю зайняли Курильські острови, і сьогодні південна частина входить до складу Сахалінської області Росії. Японія ж намагається повернути захоплені території назад під свій контроль.

Курильські острови – це архіпелаг з 1000 островів, до їх складу входить 20 великих і понад 30 дрібних островів, які поділяються на велику та малу Курильську гряду. Острови мають важливе економічне значення, у шельфі Охотського моря є потужні запаси вуглеводів. Факти приналежності островів Росії дає підстави монополізувати ці ресурси. Якщо ж виконати вимоги Японії – передати Курили під її контроль, то японці зможуть видобувати вуглеводні та користуватися ресурсами Охотського моря, крім того, на острові Ітуруп видобувають надзвичайно рідкісний метал – реній, який використовується в ракетній техніці та авіабудуванні, за запасами цього металу острів посідає третє місце у світі.

У соціальному плані Курили для Росії жодного значення не мають, Кремль розглядає їх винятково як військово-політичний об’єкт, великих міст тут немає, більшість жителів проживають на островах вахтовим методом.

Читайте також:
У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах
Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів
В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, - В'ятрович В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, - В'ятрович
"Відбувається беспрєдєл": Разумков різко відреагував на ситуацію в консульствах за кордоном