USD
НБУ
41.44
Готівка
41.65
EUR
НБУ
46.24
Готівка
46.60
Втрати росіян: 6 3 9 4 8 0 (+1340)
USD
НБУ
41.44
Готівка
41.65
EUR
НБУ
46.24
Готівка
46.60

Для полонених з "Азову" прокуратура в Ростовському суді РФ запросила до 24 років колонії

Серед фігурантів справи є дев'ять жінок, більшість із них – кухарки, які готували їжу для військовослужбовців полку "Азов"
суд у Ростові-на-Дону_2
Суд над українськими військовополоненими
Джерело: скріншот

У Ростовській області РФ триває суд над 24 українськими військовополоненими. Прокуратура вимагає для азовців від 16 до 24 років колонії, повідомляє видання "Медіазона".

Усі ці військовополонені у різний час служили в "Азові" за контрактом або були вільнонайманими службовцями. Дехто був учасником оборони Маріуполя й "Азовсталі".

Інші на час російського вторгнення вже залишили службу і були затримані у себе вдома або під час "фільтрації". Зокрема двох – Давида Касаткіна і Дмитра Лабинського – вже обміняли на російських військовополонених і судять заочно.

"Прокуратура вважає доведеним, що всі підсудні проходили службу в полку "Азов" та висловлювали "негативне ставлення до російськомовного населення", а також дотримувалися "проукраїнських радикальних поглядів", – пише видання.

Серед фігурантів справи є дев'ять жінок, більшість із них – кухарки, які готували їжу для військовослужбовців полку "Азов".

Суд над українськими військовополоненими
Джерело: скріншот

Так, росіяни судять:

  • Олену Аврамову, Олену Бондарчук та Лілію Павріанідіс, яким закидають до 17 років позбавлення волі;
  • Ніну Бондаренко, Наталію Гольфінер, Ірину Могитич та Владиславу Майбороду – їм приписують до 16 років;
  • Артема Гребешкова, Артура Грецького, Олексія Смикова, Ярослава Ждамарова та Олександра Мероченця – до 23 років;
  • Анатолія Грицика, Олега Міжгородського, Олександра Мухіна, Микиту Тимоніна – до 22 років;
  • Олега Жаркова – до 19,5 років;
  • Олександра Ірху – до 21 року;
  • Марину Текіну – до 16,5 років;
  • Лілію Руденко – до 19 років;
  • Олега Тишкулу – до 24 років.

Проти загиблого в СІЗО військовополоненого азовця Олександра Іщенка справу закрили, тому термін йому не вимагали.

Загалом кримінальну справу проти 24 українців порушили на території "ДНР", а обвинувачених утримували в СІЗО т.о. Донецька. У вересні 2022 року справа надійшла до місцевого суду, який після кількох місяців слухань перенаправив її до Південного окружного військового суду Ростова-на-Дону.

Новини за темою: Полоненого азовця Олександра Іщенка вбили у російській в'язниці, – висновок судмедекспертизи про причину смерті

Варто додати, що, за даними Моніторингової місії Організації Об'єднаних Націй з прав людини в Україні, понад 95% українських військовослужбовців зазнали катувань з боку окупантів під час перебування в неволі РФ. Полонені зазнають тортур ще під час першого допиту. Їх б’ють металевими палицями та жорстко б'ють струмом.

Також нагадаємо, що цьогоріч у російському слідчому ізоляторі помер громадянин України Віктор Демченко. Російський режим звинувачував його у "шпигунстві".

Читайте також:
Наказав здати зброю і не чинити опору окупантам: Прокуратура заочно повідомила про підозру працівнику судової охорони Наказав здати зброю і не чинити опору окупантам: Прокуратура заочно повідомила про підозру працівнику судової охорони
СБУ затримала демобілізованого строковика ЗСУ, який почав працювати на воєнну розвідку РФ СБУ затримала демобілізованого строковика ЗСУ, який почав працювати на воєнну розвідку РФ
США оголосили про санкції за фінансові транзакції між РФ і КНДР США оголосили про санкції за фінансові транзакції між РФ і КНДР
Понад два мільйони іноземців виїхали з Росії впродовж року Понад два мільйони іноземців виїхали з Росії впродовж року