USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Для покращення здоровʼя нації: Колумбія ухвалила "закон про нездорову їжу"

У раціоні колумбійців багато натрію, що повʼязано зі збільшенням серцево-судинних захворювань, на які припадає майже чверть смертей щороку
їжа в Колумбії
Їжа колумбійців
Джерело: відкриті джерела

Колумбія стала однією з перших країн у світі, яка ввела податки на ультраоброблені продукти (харчові продукти, які виготовляють повністю з речовин, виділених з інших продуктів або синтезованих у лабораторіях, у них є емульгатори, загусники, штучні ароматизатори тощо, – ред.). Це передбачає новий "закон про нездорову їжу", який схвалили активісти й експерти в галузі охорони здоровʼя, пише The Guardian.

За даними видання, податок запроваджуватимуть поступово: одразу він становитиме 10%, наступного року зросте до 15% і досягне 20% у 2025 році.

"Податок поширюється на промислові ультраоброблені продукти, готові до споживання, а також на продукти з високим вмістом солі та насичених жирів, такі як шоколад або чипси. Проте будуть винятки, зокрема до них віднесуть ковбаси. У раціоні колумбійців багато натрію, що повʼязано зі збільшенням серцево-судинних захворювань, на які припадає майже чверть смертей щороку", – йдеться у публікації.

Крім того, середній колумбієць споживає 12 грамів солі на день – це найвищий показник у Латинській Америці та один із найвищих у світі. Майже третина дорослих у країні мають високий артеріальний тиск. Також у Колумбії поширені ожиріння і діабет.

До ультраоброблених продуктів належать пластівці, батончики, шоколад, цукерки, фастфуд, газовані напої, снеки, шинка, сосиски, солодкі йогурти, супи швидкого приготування тощо.

А що в Україні?

"Укрзалізниця" та Фонд Говарда Баффета створили перший у світі Food Train – автономний "поїзд-кухню". Про це повідомляє пресслужба "Укрзалізниці".

У відомстві зазначають, що представники УЗ разом із мільярдером та філантропом Говардом Баффетом створили проєкт поїзда, який дав би змогу гарантовано й автономно годувати українців на територіях із серйозними пошкодженнями логістичних та електромереж, газо- й водопостачання. 

Обладнання поїзда дозволяє готувати повноцінні страви: супи, каші, салати, мʼясо, а спеціальні термобокси дозволяють легко транспортувати вже готові ланчбокси з їжею від поїзда до кінцевого споживача.

Читайте також:
Мобілізація авто: У кого забиратимуть транспортний засіб та коли повертатимуть Мобілізація авто: У кого забиратимуть транспортний засіб та коли повертатимуть
Зеленський підписав закони про продовження воєнного стану та мобілізації Зеленський підписав закони про продовження воєнного стану та мобілізації
Єврорада ухвалила перший в історії ЄС закон про боротьбу з насильством щодо жінок Єврорада ухвалила перший в історії ЄС закон про боротьбу з насильством щодо жінок
Туберкульоз, хвороба Паркінсона, цукровий діабет: Міноборони оновило перелік захворювань, які звільняють від мобілізації Туберкульоз, хвороба Паркінсона, цукровий діабет: Міноборони оновило перелік захворювань, які звільняють від мобілізації