USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Держкіно дозволило у війну заробляти в Україні російському продюсеру: Розслідування

Продюсер Міхаель Шліхт є власником двох російських кінокомпаній
Держкіно
Джерело: відкриті джерела

Українське Державне агентство з питань кіно у період із 24 лютого 2022 року по 13 березня 2023 року видало 35 прокатних посвідчень компанії російського продюсера Міхаеля Шліхта UFD (ТОВ "ЮФД"). Ці посвідчення дали їй право демонструвати фільми в українських кінотеатрах та на телебаченні.

Як з’ясували журналісти проєкту "Радіо Свобода" "Схеми", Шліхт є власником двох російських кінокомпаній. Також він відомий продюсуванням російських патріотичних фільмів "Батальйонъ" і "Сталінград" режисера та члена партії "Единая Россия" Федора Бондарчука.

У своєму розслідуванні журналісти встановили, що після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну ТОВ "ЮФД" продовжило регулярно отримувати від українського Держкіно прокатні посвідчення для демонстрації рейтингових фільмів в українських кінотеатрах ("Вендета", "Фіктивний агент", "Райське місто" та інші).

Хто такий Шліхт

На сайті Гільдії продюсерів Росії у біографії Шліхта вказано, що свого часу він працював у Міністерстві закордонних справ та Міністерстві культури Німецької Демократичної Республіки (тобто у підконтрольній СРСР частині Німеччини). З 1991 року Шліхт працював у Росії. 

Нині в Росії у Шліхта є дві діючі кінокомпанії: Monumental Pictures та United Filmmakers, які спеціалізуються на виробництві кінофільмів і телепрограм. На сайті Monumental Pictures Шліхта називають "ветераном російської кіноіндустрії". Його бізнес-партнером в United Filmmakers є Дмитро Пристансков – колишній очільник "Росимущества" та ексзаступник керівника російського оборонного підприємства "Корпорация "Тактическое ракетное вооружение" (перебував на посаді з 2012-го по 2017 рік).

Попри те що в березні 2023 року Міхаель Шліхт зрештою вибув із засновників української фірми UFD, його донька, громадянка РФ, у травні 2023 року брала участь у Каннському фестивалі саме як представниця цієї української кінокомпанії, що "Схемам" підтвердили організатори фестивалю.

Новини за темою: ЮНЕСКО через супутник моніторить зруйновані Росією культурні пам'ятки України

Директор компанії UFD Андрій Дяченко заявив, що зі Шліхтом компанія не співпрацює з минулого року, а змінити дані в реєстрі раніше не було змоги – "реєстри були закриті". Однак у ДП "Національні інформаційні системи" журналістам повідомили, що обмеження на внесення змін у склад засновників компаній діяло нетривалий період – лише з 24 лютого по 6 березня 2022 року.

Дяченко заперечував, що Поліна Шліхт представляла UFD на Каннському фестивалі у 2023 році, а після ознайомлення з документальним підтвердженням цього факту (листом-відповіддю від організаторів фестивалю) звинуватив журналістів в "однобокості".

"Схеми" відправили на ім’я голови Державного агентства України з питань кіно Марини Кудерчук запит про коментар щодо видачі прокатних посвідчень фірмі російського кінодіяча.

Читайте також:
Цьогоріч українське кіно принесло державі рекордні 31,4 мільйона гривень прибутку Цьогоріч українське кіно принесло державі рекордні 31,4 мільйона гривень прибутку