USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35
Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

Держаудитслужба погодилась з підприємствами ВПК щодо повернення прибутку у склад ціни

Раніше ДАСУ вважала доходи підприємств ВПК за контрактами 2022 року неправомірними
Українська ракета
Українська ракета "Нептун"
Джерело: wikipedia

Державна аудиторська служба України (ДАСУ) як один із виконавців доручення Кабінету міністрів підготувала свої пропозиції з врегулювання ситуації у сфері закупівель в оборонній сфері. Також служба готова у подальшому долучитися до розробки проєкту урядового рішення чи відповідного законопроєкту, повідомила пресслужба відомства.

Там зазначили, що відповідні пропозиції вже надіслано до Міноборони.

Зокрема, з метою підтримки обороноздатності держави у період дії воєнного стану в Україні Держаудитслужба підтримує та вважає за доцільне повернення умови розрахунку ціни з урахуванням прибутку, як це було до 24 лютого 2022 року.

Також ДАСУ, зважаючи на воєнний стан, пропонує передбачити спрямування вищезгаданого прибутку саме на розвиток військово-промислового комплексу: інновацію, модернізацію, модифікацію, добудову, дообладнання, реконструкцію тощо.

Передісторія питання

Нагадаємо, протягом останніх місяців між Держаудитслужбою та підприємствами ВПК виникло глобальне непорозуміння щодо прибутків оборонних компаній. Так, ДАСУ вважала їх доходи за контрактами, які були отримані у 2022 році, неправомірними. Йшлося про 2,5 млрд гривень.

Пізніше провідні підприємства в галузі створення боєприпасів і ракетної техніки поскаржилися в Офіс президента на Державну аудиторську службу, заявивши, що через дії ДАСУ може зупинитися їх робота.

А Державне київське конструкторське бюро "ЛУЧ", яке випускає такі види озброєння, як ракетні комплекси "Вільха", крилаті ракети "Нептун" та протитанкові ракетні комплекси "Стугна", кілька разів з цього приводу зверталось до Кабміну.

Тож Верховна Рада прийняла постанову, яка знімає необґрунтовані претензії Держаудитслужби до вітчизняного ОПК. Зазначалося, що Верховна Рада України ухвалила постанову №10071 на підтримку вітчизняного оборонно-промислового комплексу. За дане рішення проголосували 306 народних депутатів.

Читайте також:
Чи буде мобілізація з 18 років, – думка експерта Чи буде мобілізація з 18 років, – думка експерта
Чи закінчиться війна у 2025 році та на яких умовах? – експерт Чи закінчиться війна у 2025 році та на яких умовах? – експерт
Міноборони сертифікувало першу приватну школу операторів БпЛА Міноборони сертифікувало першу приватну школу операторів БпЛА
Україна закликає Міжнародну морську організацію прибути в Одесу через російські обстріли портів Україна закликає Міжнародну морську організацію прибути в Одесу через російські обстріли портів