USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Деякі з них займалися "демобілізацією": Затримано п’ятьох організаторів "схем для ухилянтів"

"Ціна питання" становила до 6 тис. доларів з одного ухилянта залежно від терміновості виконання "замовлення"
СБУ заблокувала нові схеми ухилення від військової служби_1
СБУ заблокувала нові схеми ухилення від військової служби
Джерело: СБУ

Служба безпеки України заблокувала нові схеми ухилення від військової служби та нелегального виїзду за межі України чоловіків призовного віку. Про це інформує пресцентр СБУ.

"У результаті комплексних заходів у різних регіонах України затримано п'ять організаторів оборудок, які пропонували злочинні "послуги" не лише потенційним призовникам, але й діючим військовослужбовцям. Зловмисники "гарантували" своїм клієнтам, що за гроші "спишуть" їх із військового обліку або переправлять за кордон поза контрольно-пропускними пунктами", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що "ціна питання" становила до 6 тис. доларів з одного ухилянта залежно від терміновості виконання "замовлення".

У Черкасах

"На гарячому" затримано місцевого адвоката та його спільника, який продавав фіктивні висновки ВЛК діючим військовим.

У підроблених документах робили висновок про "погане здоров’я" клієнтів, що було формальною підставою для "списання" з військової служби.

Надалі "демобілізовані" могли використати фальшивку для виїзду за кордон.

У Києві

Викрито двох мешканців столиці, які переправляли ухилянтів до Євросоюзу через територію невизнаного Придністров’я.

Перед "поїздкою" фігуранти забезпечували своїх клієнтів фіктивними документами військово-лікарської комісії про непридатність до служби через "наявність хронічних захворювань".

Потім ухилянтів збирали в обумовленому місці та відвозили на легковому авто на територію так званої "ПМР", а звідти до ЄС.

У Запоріжжі

Затримано двох шахраїв, які видурювали гроші з військовозобов’язаних. За винагороду зловмисники обіцяли потенційним призовникам, що зможуть "відмазати" їх від мобілізації, посилаючись на "власні зв’язки" у військкоматі.

Але після отримання грошей від ухилянтів фігуранти "обривали" з ними контакти та зникали.

За всіма викритими фактами тривають розслідування. Зловмисникам загрожують різні терміни тюремного ув’язнення.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ в м. Києві та Київській, Черкаській та Запорізькій областях спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва органів прокуратури.

Раніше

Правоохоронці заблокували ще три канали незаконного виїзду за кордон чоловіків призовного віку. У різних регіонах України затримали організаторів нелегальних трафіків, серед яких є і очільник одного з районних військкоматів.

Ділки за гроші пропонували потенційним призовникам виїхати до Євросоюзу на підставі підроблених документів і таким чином уникнути мобілізації. Вартість таких "послуг" оцінювали від 5 до 12 тисяч доларів, залежно від регіону, терміновості втечі та "об’єму гаманця" у клієнта. Серед затриманих був керівник районного військкомату.

Читайте також:
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні