USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Деякі передані ЗСУ F-16 розмістять на авіабазах не в Україні. У РФ висловили погрози стосовно цього

Причиною є намір убезпечити літаки від російських ударів, пояснюють у командуванні ПС
F-16

F-16. Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Деякі винищувачі F-16, які партнери передадуть Україні в межах оборонної допомоги, будуть знаходитися на іноземних авіабазах. Причиною є намір убезпечити літаки від російських ударів, сказав під час інтерв'ю "Радіо Свобода" начальник авіації командування Повітряних сил Збройних сил України Сергій Голубцов. Водночас в Держдумі РФ висловили свою думку з приводу цього.

Так, Голубцов нагадав, що поки чотири країни підтвердили надання винищувачів Україні, але ця кількість може збільшитися з часом. Адже "майже всі країни, в яких на озброєння є F-16, поступово переозброюються на F-35".

"Що стосується 30 літаків, 40. Треба розуміти, що не всі літаки, які передадуть Україні, зараз прийдуть сюди. Деякі з них залишаться в тих центрах, де готують наших пілотів й авіаційний персонал. Це будуть українські літаки, які використовуватимуть для підготовки наших же пілотів", – пояснив начальник авіації.

Разом з тим Голубцов сказав, щоб "цифра нікого не дивувала". Оскільки є певна кількість літаків, які будуть зберігатися на безпечних авіабазах, не в Україні, для того щоб тут не були мішенями. Ці винищувачі стануть резервом для ЗСУ.

"Це буде в разі потреби для заміни несправних літаків, під час проведення регламентних робіт. Тобто для того, щоб ми могли постійно мати в операційному складі певну кількість літаків, яка буде відповідати кількості пілотів, які в нас будуть", – додав Голубцов.

Також начальник авіації командування ПС вважає, що якщо буде більше пілотів, відповідно, й більше літаків F-16 і на території України. Нині українська сторона має "певну кількість" підготовлених аеродромів.

"Знаємо, скільки зайде наступного року. Ці плани є. Якщо десь прозвучав 28-й рік, то прозвучав сьогодні, завтра може прозвучати 27-й, потім 26-й", – уточнив Голубцов.

Натомість невідомо, яку кількість F-16 обіцятимуть Україні надалі. Це може бути "плюсом", бо з кожною конференцією членів авіаційної коаліції Київ отримує "більш позитивні прогнози, більш реальні цифри, більше інформації, яка нам дозволяє цей процес зробити планомірним", резюмував Голубцов.

Новини за темою: Україна отримає перші винищувачі F-16 до липня

Закиди РФ

Тим часом голова оборонного комітету Держдуми Андрій Картаполов в коментарі "РІА Новини" висловив погрожуючу позицію щодо цього.

"F-16 та аеродроми їхнього базування за межами України стануть законною метою для російських військових, якщо братимуть участь у бойових вильотах", – заявив  Картаполов.

Нагадаємо про F-16

Літак F-16 – легкий багатоцільовий винищувач із США четвертого покоління. Попри досить поважний вік, адже F-16 було створено ще 48 років тому, він до сьогодні залишається основою повітряних сил багатьох країн світу.

F-16 має широкий спектр ракетного та бомбового озброєння. Очікується, що у небі над Україною цей літак може не лише змінити баланс сил у повітрі, а й вплинути на перебіг всієї війни.

Вартість F-16 назвати важко, особливо, враховуючи велику кількість версій цих винищувачів. Однак вона може коливатися у розмірі від 43 до 55 млн доларів.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі