USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Чи потрібна Україні пауза у війні, справжні цілі Росії в Україні та потреба у далекобійній зброї, – основне з інтерв’ю Зеленського для Rai 1

На думку президента, пауза у війні потрібна лише Володимиру Путіну, щоб накопичити сили
Зеленський
Володимир Зеленський, президент України
Джерело: Володимир Зеленський

Президент України Володимир Зеленський дав інтервʼю для італійського телеканалу Rai 1. Ми зібрали для вас основні тези розмови.

Російська атака на Одесу 6 березня

Володимир Зеленський розповів, що російська ракета вибухнула за 300–400 метрів, коли вони разом із прем'єр-міністром Греції Кіріакосом Міцотакісом перебували в Одесі з візитом 6 березня.

"Ракета дуже швидко прийшла, сирена почала працювати, але дуже коротко. Удар, ми розуміємо, йшов з окупованого Криму, тому дуже швидко... не вдалось командам зреагувати", – розповів український лідер.

Він додав, що не знає, куди саме цілились російські військові, і чи був цей удар саме по ньому.

"Я не знаю, по кому був цей удар. У будь-якому випадку це щось неймовірне, коли у нас прем'єр-міністр іншої держави. Я вже не говорю про себе, я кажу про якусь повагу до лідерів інших держав, до людей інших держав. Ви бачите, що від Росії, від Путіна її просто немає – вдарити балістичною ракетою, коли візит прем'єр-міністра Греції. Він був дуже здивований, а я ні… Тому складно сказати, куди били російські терористичні війська. У будь-якому разі, це за межами розуму, за межами здорового глузду", – заявив глава держави.

Про замахи на вбивство

Відповідаючи на питання про замахи на своє життя з боку Росії, Володимир Зеленський сказав, що, за даними розвідки, йдеться про понад десяток разів. 

"Кажуть, понад 10. Але кажуть службовці, спецслужбовці, розвідка. Тому я, чесно кажучи, не рахую цю кількість. Мені здається, що в Україні всі наші люди, військові, які на фронті, щодня ризикують своїм життям. Цивільні через такі удари, як у мирній Одесі були, теж ризикують щодня", – зазначив український лідер

Чи потрібна Україні пауза у війні?

"Я думаю, що перерва у війні – це для нас дуже серйозний виклик і велика проблема для України, для збереження її, для її майбутнього. І велика проблема замороженого конфлікту буде для всієї Європи. Ми мали такий досвід після окупації Криму та після окупації частини Донбасу. Це було схоже, напевно, на те, що зараз звучить в деяких медіа та від деяких лідерів. Вони говорять про те, що потрібна пауза, і це говорить про те, що це заморожений конфлікт", – пояснив Зеленський.

Він наголосив, що пауза у війні потрібна лише президенту Росії Володимиру Путіну, щоб накопичити сили. 

"Для нього потрібна пауза – і це факт, для того, щоб накопичити сили. Ми бачимо у них великий дефіцит ракет, вони їх намагаються купити в Ірані та вже взяли у Північній Кореї. У них є дефіцит артилерійських снарядів, і вони їх беруть в Північній Кореї. Так само дрони, виготовляють та купують також в Ірані", – додав глава держави.

Також Володимир Зеленський зазначив, що Росії бракує кваліфікованих військових.

"Тобто ця пауза їм потрібна через те, що їм бракує людей, які є досвідченими військовими. Вони їх втратили на нашій території, вони загинули. І зараз ми бачимо по тому контингенту, який приходить до нас, на нашу землю і воює з нами, ми бачимо, що це люди, які навіть не були підготовлені і місяця. Тобто розуміємо, що у них бракує людей: офіцерів та звичайних військових, які пройшли відповідний термін тренування. Тобто ця пауза буде на руку Путіну. Ми вважаємо, буде те ж саме, що було після 2014 року, коли заморожений конфлікт дав їм можливості наростити сили та озброєння та вторгнутися в Україну. Він може зробити те ж саме", – заявив президент.

Про цілі Путіна в Україні

Зеленський заявив, що ціллю російського диктатора Володимира Путіна в Україні є не окремі території, а вся держава.

"Те, що ми бачимо, їхні дії, удари по цивільних об'єктах, залякування ракетами населення та публічні висловлювання – усі ці меседжі говорять про те, що вони кажуть, що завдання не виконали й будуть продовжувати", – уточнив глава держави.

Президент звернув увагу на те, що росіяни також виправдовують Гітлера, наводячи приклади з Польщею, що нібито "дратувала Гітлера", тому він напав, проводячи таку паралель між Україною та РФ.

"І всі ці меседжі, говорять про те, що ціль Путіна – не окремі території. Його ціль – вся Україна. Тому Україні поки, окрім Сил оборони та союзницького партнерства, ніхто нічого не гарантує… Він зацікавлений зруйнуванням повністю України, приєднанням усіх земель незалежної України до Росії. І він такі речі робить або силою, зброєю, або політично", – пояснив Зеленський.

Про далекобійну зброю

Відповідаючи на питання про те, чи можна було б змінити хід війни, якби до України прибула уся обіцяна зброя, а Німеччина передала свої далекобійні ракети, Володимир Зеленський наголосив, що Україна обіцяла не використовувати останні на будь-якій території, окрім тимчасово окупованих частин України.

"У нас дефіцит і бракує різної амуніції, включаючи далекобійної. Авжеж, коли у тебе такий дефіцит, наша мета – деокуповувати свої землі і закінчити війну. І маючи сильну зброю іноді, ви знаєте, до використання деякої зброї може не дійти, тому що ті чи інші війська ворога бояться, якщо ти використовуєш ту чи іншу зброю. Вони відходять", – сказав Зеленський.

Також глава держави навів приклад, чого Україні вдалося досягти у Чорному морі, коли росіяни почали втрачати багато кораблів та відвели якомога далі свій флот у російські територіальні води.

"Такий самий приклад міг би змінити те, про що ви запитали, – і хід на суходолі, і хід війни на землі. Якщо у тебе є відповідна зброя і ти можеш відповісти російській армії, яка використовує далекобійну зброю по твоїх цивільних містах, наприклад, по Херсону. Вони стоять на іншому березі Дніпра. І їх далекобійність міцніша, аніж наша. Вони стріляють артилерією понад 20 км, а у нас до 20 км артилерійський снаряд. І уявіть собі, якщо у тебе є далекобійна зброя – ти можеш їх вибити далі. І вони самі, вони люди недосвідчені, багато з них бояться. І якщо б туди долітала наша зброя – вони б також відходили", – наголосив Зеленський.

Президент уточнив, що далекобійна зброя може змінити хід війни і допомогти Україні просуватися вперед.

Про загрозу Молдові, країнам Балтії та Казахстану з боку Росії

"Хочу нагадати всім, що від нашої розвідки ми передавали російський план, передавали Молдові. І таким чином ми ділилися з іншими нашими партнерами. Молдова була підготовлена до дій ДРГ Російської Федерації", – зазначив Зеленський.

За його словами, вони хотіли дуже швидко захопити владу в Молдові.

"Щодо військового наступу на Молдову, то я вважаю, що це може бути однією з цілей Російської Федерації. Я думаю, що в небезпеці перебувають Молдова, країни Балтії, а також Казахстан", – сказав Зеленський.

Про можливість проведення виборів в Україні  

Володимир Зеленський наголосив, що у воєнний час не можна проводити вибори в Україні, адже треба змінювати чинне законодавство.  Також президент зазначив, що треба з великою повагою ставитися до українських військових, які перебувають в окопах.

"Треба надати їм можливості волевиявлення, і це дуже вагомо. Тому що це просто нечесно. Я про це говорив, коли люди, які захищають нашу землю, не мають можливості голосувати", – сказав він.

Також глава держави додав, що треба зрозуміти і те, як будуть голосувати сім мільйонів українців, які знаходяться за кордоном.

"Для цього потрібна окрема інфраструктура", – уточнив президент.

Нагадаємо, 17 лютого, Володимир Зеленський виступив на головній сцені Мюнхенської безпекової конференції у Німеччині. Президент України закликав зупинити агресора і вказав на ризики для світу.

 

Читайте також:
Про євреїв та релігію на війні, Про євреїв та релігію на війні, "ждунів" та "капеланські" реформи. Розмова з першим рабином в ЗСУ Давидом Мільманом
МЗС відновлює консульські послуги для військовозобовʼязаних чоловіків за кордоном МЗС відновлює консульські послуги для військовозобовʼязаних чоловіків за кордоном
Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink
Зеленський схвалив мобілізацію засуджених Зеленський схвалив мобілізацію засуджених