USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Чи матиме Зеленський повноваження без виборів навесні 2024-го: Пояснення ЦВК

ЦВК не отримувала жодної інформації про можливу підготовку до президентських виборів у березні 2024 року
Володимир Зеленський
Володимир Зеленський
Джерело: відкриті джерела

Центральна виборча комісія не отримувала жодної інформації про можливу підготовку до президентських виборів у березні 2024 року. Про це розповів заступник голови комісії Сергій Дубовик у коментарі "Радіо Свобода".

За його словами, згідно з чинним законодавством України, будь-які вибори у воєнний час, під час оголошення воєнного стану не проводяться.

Варто зазначити, що напередодні президент Володимир Зеленський запропонував Верховній Раді вкотре продовжити воєнний стан на 90 днів. Після схвалення парламентом він триватиме щонайменше до лютого.

"Тому жодних повідомлень чи якихось речей ЦВК не тільки не отримала, а й не могла отримати. Ми незалежний виборчий орган, керуємося виключно законом. Вибори, зокрема президента України, призначаються постановою Верховної Ради. Ви і я не бачили ні проєкту такої постанови, ні будь-яких інших офіційних документів", – сказав Дубовик.

Крім того, говорячи про президентські вибори, заступник голови Центральної виборчої комісії вказує на те, що за графіком виборчий процес має розпочатися наприкінці грудня.

На запитання про те, чи будуть повноваження президента і згодом парламенту автоматично продовжені наступного року, Дубовик вказав на формулювання в Конституції:

"Скільки б не було спекуляцій на цю тему, у Конституції чітко записано, що президент України виконує свої повноваження до вступу на посаду новообраного президента України. Все інше – це політичні спекуляції щодо закінчення повноважень, переходу якихось повноважень. Конституція чітко дає відповіді на ці питання. Закон про воєнний стан чітко визначає, що під час воєнного стану вибори не проводяться".

Нагадаємо, раніше народний депутат Олексій Гончаренко заявив, що в Україні планують провести президентські вибори в березні 2024 року.

Однак пізніше президент Володимир Зеленський виключив можливість проведення виборів під час війни.

"Ми маємо визначитися, що зараз час оборони, час битви, від якої залежить доля держави і людей, а не час вкидань, які очікує від України тільки Росія. Я вважаю, що зараз вибори не на часі", – уточнив він.

До того ж, згідно з опитуванням КМІС, 81% українців вважають, що вибори треба проводити після війни. Водночас 16% уважають, що бойові дії не є перешкодою для волевиявлення.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні