USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Чоловіків з посвідкою на постійне проживання в інших країнах не випускають з України

Раніше такі громадяни могли перетинати державний кордон в обидва боки
Кордон
Джерело: відкриті джерела

Посольство США повідомило, що виїзд чоловіків-українців віком від 18 до 60 років, які мають подвійне громадянство, з України заборонений.

Зазначається, що від початку червня Україна нібито заборонила військовозобов'язаним чоловікам віком від 18 до 60 років з подвійним громадянством, які постійно проживають за кордоном, виїжджати з країни.

"Українське законодавство не визнає подвійного громадянства. Таким чином, під час перебування в Україні американсько-українські подвійні громадяни розглядаються виключно як громадяни України, і на них поширюються права та обов’язки громадян України. Відповідно до воєнного стану в Україні чоловікам віком від 18 до 60 років заборонено залишати країну", – йдеться в заяві.

У посольстві додають, що, мовляв, раніше громадяни вказаної групи могли в'їжджати в Україну і потім виїжджати з неї, якщо вони скасували реєстрацію свого місця проживання в Україні та зареєстрували своє місце проживання у Сполучених Штатах Америки.

"За нашою інформацією, цей виняток було скасовано з 1 червня", – додали в посольстві США.

Що кажуть в ДПСУ

"Раніше ми справді пропускали осіб, які мали відмітки у своїх паспортних документах про вибуття на постійне місце проживання, на взяття на постійний консульський облік за межами України", – сказав речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко в ефірі телемарафону.

За його словами, у законі "Про військовий обов'язок і військову службу" визначено, що такі громадяни України виключені з переліку осіб, які підлягають зняттю з військового обліку, і натомість відповідною постановою уряду їх зобов'язують стати на військовий облік.

Водночас речник Державної прикордонної служби України в коментарі "РБК-Україна" назвав формулювання, що шириться на різних ресурсах про те, що "українців із подвійним громадянством тепер не випускатимуть із країни", м'яко кажучи, некоректним.

"Вкотре можу зазначити, що в Україні заборонено подвійне громадянство. Навіть якщо громадяни України мають паспорт іншої країни, вони в першу чергу розглядаються виключно як громадяни України й на них поширюються права та обов’язки громадян України", – заявив Демченко.

Він пояснив, що такі норми діяли і раніше.

"І до прикладу, на кордоні прикордонники неодноразово виявляли громадян нашої країни, які на паспортному контролі видавали себе за іноземців. Такі громадяни завжди притягуються до визначеної законодавством відповідальності", – зауважив Демченко.

Водночас, за його словами, не варто плутати з громадянами України, які постійно проживають за межами України і які мали у своїх документах відповідні відмітки про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відмітки (штамп) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України.

Взимку цього року Демченко розповідав, що найбільше спроб незаконно перетнути кордон все ж таки фіксувалися в перші місяці повномасштабного вторгнення з введенням воєнного стану. Тоді за добу прикордонники могли затримувати і 80, і 90 осіб, які мандрували за межі України, вибираючи собі незаконні напрямки. Зараз таких випадків, звісно, менше, тому і статистика у 2023 році менша, йшла тенденція до зменшення, але, на жаль, це продовжується.

Читайте також:
Родичі керівництва київської Служби у справах дітей незаконно виїхали за кордон: Прокуратура почала розслідування Родичі керівництва київської Служби у справах дітей незаконно виїхали за кордон: Прокуратура почала розслідування
На Закарпатті за 200 метрів до кордону затримали 17 чоловіків, які нелегально хотіли потрапити до Угорщини На Закарпатті за 200 метрів до кордону затримали 17 чоловіків, які нелегально хотіли потрапити до Угорщини
Цьогоріч в Україні майже удвічі зросли спроби незаконно перетнути кордон з підробленими документами Цьогоріч в Україні майже удвічі зросли спроби незаконно перетнути кордон з підробленими документами
Намагалися незаконно виїхати з України: На Одещині затримали масштабну кількість чоловіків Намагалися незаконно виїхати з України: На Одещині затримали масштабну кількість чоловіків