USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Чеська ініціатива: В Україну доставили першу партію боєприпасів

Точні терміни подачі снарядів залежать від контрактів і графіків поставок
Снаряди, ЗСУ

Фото ілюстративне

Джерело: Володимир Зеленський

В Україну прибула перша партія боєприпасів, які закупили в межах чеської ініціативи. Про це повідомив прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала.

"Деякий час тому за нашою ініціативою в Україну прибула перша партія боєприпасів. Ми робимо все необхідне", – наголосив Фіала.

Що відомо про чеську ініціативу?

У середині лютого президент Чехії Петр Павел повідомив, що його країна виявила 800 тисяч артилерійських боєприпасів, які можна придбати для України. Він уточнював, що для цього необхідне фінансування.

Прага виконує роль посередника з країнами, які готові фінансувати купівлю боєприпасів для України. Боєприпаси хочуть купити за межами Євросоюзу. Це був запасний план, оскільки блок не виконав свою обіцянку передати українським захисникам мільйон снарядів до березня.

На початку березня стало відомо, що союзники України зібрали кошти на закупівлю 800 тисяч снарядів для ЗСУ в межах ініціативи Чехії. Точні терміни подачі залежатимуть від контрактів і графіків поставок.

Новини за темою: Мільярдер з Чехії хоче допомогти Україні: Інвестувати сотні мільйонів євро у виробництво боєприпасів

ЗМІ зазначали, що колишня приналежність країни до колишнього радянського блоку виявилася несподіваною підмогою. Чехія успадкувала велику збройову промисловість з клієнтами по всьому світу і хороші відносини з багатьма країнами Глобального Півдня, які мають великі запаси зброї радянських часів і здатні виробляти ще більше. Хоча Прага замовчує про те, звідки надходять боєприпаси, видання стверджує, що серед постачальників є і союзники Росії.

Також високий представник Європейського Союзу Жозеп Боррель повідомляв, що Україна повинна отримати перші поставки артилерійських боєприпасів за "снарядною ініціативою" уряду Чеської Республіки на початку червня поточного року. 

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом