USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Через війну в Україні частина підприємств переїхали у більш безпечні місця: Які регіони в пріоритеті?

Нині релокація можлива в 16 регіонів
бізнес
Джерело: відкриті джерела

В Україні з початку повномасштабного вторгнення і на кінець вересня за програмою релокації бізнесу у більш безпечні регіони переїхало 840 підприємств. З них 667 вже працюють на новому місці.

Так, наразі за урядовою програмою підприємства можуть перевезти виробничі потужності з територій, що наближені або знаходяться у зоні бойових дій, до 16 регіонів країни. 

"Міністерство економіки України з перших тижнів війни реалізує програму з релокації українських підприємств, що перебувають на території бойових дій. Подати заявку на переїзд можна через майданчики системи "Прозорро.Продажі", – пояснюють в Опендатабот.

До програми може долучитися будь-яке підприємство з регіонів, що постраждали від бойових дій. Після схвалення заявки бізнес отримає пакет державної підтримки, як-от:

  • підбір місця розташування для потужностей підприємства;
  • допомога з перевезенням на нову локацію;
  • сприяння в розселенні працівників та пошуку нових співробітників;
  • підтримка у відновленні логістики, закупівлі сировини та пошуку ринків збуту.

Нині ж релокація можлива в один з 16 регіонів: Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Тернопільська, Хмельницька, Чернівецька, Вінницька, Волинська, Рівненська, Кіровоградська, Черкаська, Полтавська, Дніпропетровська та Київська (за виключенням Києва) області.

Новини за темою: "Україна – це рай для аграріїв, аграрний бізнес – це хороший бізнес, але нелегкий". Розмова з директором господарства "Кищенці" Кейсом Хузінгою

Які ж регіони обирає бізнес?

Найбільша частина бізнесів для нового місця роботи обрала Закарпатську та Львівську області – по 120 та 199 компаній відповідно. До топу затребуваних у підприємців безпечних регіонів потрапили також Чернівецька область – 78 релокантів, та Івано-Франківщина – 70.

А ось найменш затребуваними виявились Одещина – лише 3 бізнеси, Житомирщина – 6 компаній, та Кіровоградщина – 17.

Джерело: Опендатабот

Український бізнес під час війни

Незважаючи на всі кризи, викликані бойовими діями і масовими блекаутами, перший рік повномасштабної війни не став рекордним за кількістю закритих ФОПів. Станом на початок квітня 2023 року під час війни було закрито 203 921 ФОП. У попередні роки в середньому в Україні закривалося 260 тисяч ФОПів на рік.

Так, на початок квітня 2023 року кількість зареєстрованих ФОПів в Україні становить майже 2 млн, а компаній – понад 1,2 мільйона.

Додамо також, що протягом року з початку повномасштабної війни українці зареєстрували понад 202 тисячі нових ФОПів. Більшість із них було відкрито в Києві.

Читайте також:
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров