USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35
Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

Через війну в Україні частина підприємств переїхали у більш безпечні місця: Які регіони в пріоритеті?

Нині релокація можлива в 16 регіонів
бізнес
Джерело: відкриті джерела

В Україні з початку повномасштабного вторгнення і на кінець вересня за програмою релокації бізнесу у більш безпечні регіони переїхало 840 підприємств. З них 667 вже працюють на новому місці.

Так, наразі за урядовою програмою підприємства можуть перевезти виробничі потужності з територій, що наближені або знаходяться у зоні бойових дій, до 16 регіонів країни. 

"Міністерство економіки України з перших тижнів війни реалізує програму з релокації українських підприємств, що перебувають на території бойових дій. Подати заявку на переїзд можна через майданчики системи "Прозорро.Продажі", – пояснюють в Опендатабот.

До програми може долучитися будь-яке підприємство з регіонів, що постраждали від бойових дій. Після схвалення заявки бізнес отримає пакет державної підтримки, як-от:

  • підбір місця розташування для потужностей підприємства;
  • допомога з перевезенням на нову локацію;
  • сприяння в розселенні працівників та пошуку нових співробітників;
  • підтримка у відновленні логістики, закупівлі сировини та пошуку ринків збуту.

Нині ж релокація можлива в один з 16 регіонів: Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Тернопільська, Хмельницька, Чернівецька, Вінницька, Волинська, Рівненська, Кіровоградська, Черкаська, Полтавська, Дніпропетровська та Київська (за виключенням Києва) області.

Новини за темою: "Україна – це рай для аграріїв, аграрний бізнес – це хороший бізнес, але нелегкий". Розмова з директором господарства "Кищенці" Кейсом Хузінгою

Які ж регіони обирає бізнес?

Найбільша частина бізнесів для нового місця роботи обрала Закарпатську та Львівську області – по 120 та 199 компаній відповідно. До топу затребуваних у підприємців безпечних регіонів потрапили також Чернівецька область – 78 релокантів, та Івано-Франківщина – 70.

А ось найменш затребуваними виявились Одещина – лише 3 бізнеси, Житомирщина – 6 компаній, та Кіровоградщина – 17.

Джерело: Опендатабот

Український бізнес під час війни

Незважаючи на всі кризи, викликані бойовими діями і масовими блекаутами, перший рік повномасштабної війни не став рекордним за кількістю закритих ФОПів. Станом на початок квітня 2023 року під час війни було закрито 203 921 ФОП. У попередні роки в середньому в Україні закривалося 260 тисяч ФОПів на рік.

Так, на початок квітня 2023 року кількість зареєстрованих ФОПів в Україні становить майже 2 млн, а компаній – понад 1,2 мільйона.

Додамо також, що протягом року з початку повномасштабної війни українці зареєстрували понад 202 тисячі нових ФОПів. Більшість із них було відкрито в Києві.

Читайте також:
Чи буде мобілізація з 18 років, – думка експерта Чи буде мобілізація з 18 років, – думка експерта
Чи закінчиться війна у 2025 році та на яких умовах? – експерт Чи закінчиться війна у 2025 році та на яких умовах? – експерт
Міноборони сертифікувало першу приватну школу операторів БпЛА Міноборони сертифікувало першу приватну школу операторів БпЛА
Україна закликає Міжнародну морську організацію прибути в Одесу через російські обстріли портів Україна закликає Міжнародну морську організацію прибути в Одесу через російські обстріли портів