USD
НБУ
39.57
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.12
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 6 0 5 0 (+710)
USD
НБУ
39.57
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.12
Готівка
42.90

Українські діти в середньому 920 годин перебували у бомбосховищах

Деякі родини могли провести до восьми годин під землею, не маючи змоги вийти через безперервні ракетні обстріли
Діти на війні
Джерело: відкриті джерела

За останній рік українські діти у середньому провели 920 годин, або понад 38 днів в укриттях під землею через повітряні тривоги, ракетні удари росіян та бойові дії. Про це повідомили у міжнародній організації Save the Children.

Підрахунки ґрунтуються на даних про повітряні тривоги, частоту обстрілів або інформацію про бойові дії. Загалом за рік війни повітряну тривогу в Україні оголошували понад 16 тисяч разів, кожна з яких тривала в середньому близько години.

Деякі родини могли провести до восьми годин під землею, не маючи змоги вийти через безперервні ракетні обстріли. 

"У Харкові, наприклад, торік було зареєстровано понад 1700 повітряних сирен загальною тривалістю близько 1500 годин, а в Донецькій і Запорізькій областях – понад 1100 годин у кожній. Уздовж лінії фронту на південному сході України практично не припиняються обстріли", – уточнюють в організації.

Сім'ї були змушені покинути свої будинки – багато з них зараз зруйновані – і жити під землею без елементарних зручностей, включно з електрикою, водою та опаленням. А у Києві та Харкові під час повітряних тривог люди ховаються на станціях метро.

"Коли літаки злітають, ми готуємось. Мені було страшно в перші дні війни, а зараз це вже буденність. У кожного свій рюкзак. Беруть і виходять", – розповідає Марина, мати двох дітей.

Ходити в метро після запуску ракет тепер є звичкою для багатьох сімей. Лишень, уточнюють фахівці, стрес повсякденного життя під бомбардуванням шкодить психічному здоров’ю та психосоціальному стану дітей і дорослих. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, кожна п’ята людина, яка пережила бойові дії, має високий ризик зіштовхнутися з певною формою психічного розладу.

"Рік тому конфлікт, який переріс у повномасштабну війну, кардинально змінив життя мільйонів дітей в Україні. Тисячі сімей були змушені покинути свої домівки, рятуючись від звірств. Багато дітей були свідками того, як їхні будинки та школи були знищені, а їхні близькі вбиті. Війна йде вже другий рік, діти продовжують бути свідками нових хвиль насильства", – говорить Соня Хуш, директорка програми Save the Children в Україні.

На кінець січня внаслідок повномасштабної збройної агресії Росії, за офіційною інформацією ювенальних прокурорів, загинули 459 дітей, щонайменше 917 – поранені.

Читайте також:
Палата представників США оприлюднила текст законопроєктів про допомогу партнерам. Україні передбачено 61 млрд доларів Палата представників США оприлюднила текст законопроєктів про допомогу партнерам. Україні передбачено 61 млрд доларів
Засуджені зможуть служити не тільки на посадах рядових, а щодо служби засуджених корупціонерів триває дискусія, – Шуляк Засуджені зможуть служити не тільки на посадах рядових, а щодо служби засуджених корупціонерів триває дискусія, – Шуляк
Вихід на світовий ринок: Український виробник військових рацій Himera отримав постачальника в США Вихід на світовий ринок: Український виробник військових рацій Himera отримав постачальника в США
Влітку ЗСУ зможуть отримати український дрон Влітку ЗСУ зможуть отримати український дрон "Шмавік", який є аналогом китайського DJI Mavic. Які переваги вітчизяного коптера та скільки коштує?