USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Бої за Бахмут: Що в місті відбувається зараз

Ворог продовжує посилювати інформаційний тиск щодо своїх "перемог" у місті
Бахмут_3
Бахмут, січень 2023
Джерело: The Wall Street Journal

Навколо Бахмута і у самому місті обстановка продовжує бути дуже напруженою. Розповідаємо, що відомо на цей момент.

Дані Генштабу

За даними Генштабу ЗСУ, наші воїни продовжують утримувати Бахмут.

"На Бахмутському напрямку ворог продовжує штурмові дії міста Бахмут. Проте наші захисники мужньо тримають місто, відбивають численні атаки противника", – йдеться у повідомленні.

Більше того, сьогодні, 29 березня, близько 01:30 під Бахмутом був збитий російський бомбардувальник Су-24М.

"29 березня 2023 року підрозділи зенітних ракетних військ Повітряних сил Збройних сил України знищили російський бомбардувальник Су-24М. Сталось це близько 01.30 на Бахмутському напрямку", – повідомили в Повітряних силах ЗСУ.

Джерело: Повітряні сили ЗСУ

Дані Міноборони

За даними Міноборони, окупанти не тільки продовжують концентрувати найбільші свої наступальні  спроможності на Бахмутському напрямку, але й акумулюють і всі свої медійні зусилля довкола теми боїв за місто.

За словами заступника міністра оборони Ганни Маляр, наразі противник відпрацьовує медійно три задачі:

– підірвати довіру нашого суспільства і військових до рішень командування по Бахмуту;

– демотивувати і психологічно ослабити наше військо;

– спровокувати наше військове керівництво на помилкові дії.

"Зміщений акцент – розглядати Бахмут як апокаліптичну подію та робити з цих боїв поділ реальності на "до" і "після". Цей психологічний трюк використовується для навіювання потрібних ідей і наративів ворога. Коли суспільство сприймає бої в Бахмуті  як фактор, який кінцевим чином вплине на хід війни, – це дає  можливість ворогу просувати в інфополе вигідні для них сценарії наших дій", – зазначила вона.

Які меседжі використовує зараз ворог:

– нібито рішення тримати Бахмут – політичні;

– нібито Бахмут немає сенсу тримати – там майже все в оточенні;

– нібито героїзм українських бійців роздуває українська пропаганда.

При цьому окупанти для просунення своїх меседжів використовують постійно прізвища президента Володимира Зеленського та командувача Сухопутних військ ЗСУ Олександра Сирського.

Що насправді відбувається навколо Бахмута?

Маляр наголосила, що на цей момент бої навколо Бахмуту – це активна фаза війни. 

"Оборона Бахмута наразі обумовлена оперативно-тактичною доцільністю, а рішення, приймаються грамотні, виважені та спрямовані на виконання актуальних оборонних задач... Обороняти Бахмут будуть до тих пір, поки нам це буде необхідно з точки зору виконання військових оборонних задач. І це наше військове командування, а не російські ІПСО буде визначати, до яких пір здійснюватиметься оборона Бахмута", – наголосила вона.

Дані Інституту вивчення війни

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) у своєму звіті пишуть, що члени ПВК "Вагнера" змогли просунутися ще на 5 відсотків по території Бахмута і на цей момент займають 65 відсотків міста. 

У ISW припускають, що вагнерівці могли захопити промисловий комплекс АЗОМ на півночі Бахмута і продовжують просуватися вглиб міста.

Дані британської розвідки

А от у Міноборони Британії заявляють, що контроль вагнерівців над комплексом АЗОМ є спірним.

"26 березня 2023 року російські ЗМІ заявили, що "Вагнер" установив повний контроль над заводським комплексом АЗОМ на північ від центру Бахмута. Проте цей район, імовірно, залишається спірним, як це було протягом останніх двох тижнів. Оскільки "Вагнер" наразі підтвердив звільнення щонайменше п'яти тисяч бойовиків, набраних із в'язниць, брак особового складу, імовірно, перешкоджає російським наступальним зусиллям у цьому секторі", – йдеться у повідомленні.

Також у британській розвідці зазначили, що російські атаки все ще продовжують бути на значно нижчому рівні, ніж кілька тижнів тому. 

"Одним із ключових досягнень останніх українських операцій, імовірно, стало відтиснення російських бійців групи "Вагнера" з дороги 0506. Ця невелика сільська дорога стала критичною лінією постачання для українських захисників. Раніше вагнерівці перебували за кількасот метрів від траси", – йдеться у повідомленні.

Додамо, що президент України Володимир Зеленський заявив, що російський диктатор Володимир Путін продасть можливу окупацію Бахмута як перемогу Заходу, населенню РФ, КНР та Ірану. Глава держави уточнив, що у разі поразки України в Бахмуті розпочнеться тиск на Київ – як з боку міжнародної спільноти, так і всередині країни.

Читайте також:
У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах
Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів
В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, - В'ятрович В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, - В'ятрович
"Відбувається беспрєдєл": Разумков різко відреагував на ситуацію в консульствах за кордоном