USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

На кордоні з Польщею для допомоги заблокованим водіям запустили штаб. Що відомо

Водіям на кордоні підвозять воду, продукти, пальне та ліки
перевізниик Польща_1
Штаб
Джерело: відкриті джерела

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури запустило на кордоні штаб для допомоги українським водіям, які не можуть перетнути пункти пропуску через блокаду польських перевізників. Про це повідомили в пресслужбі відомства.

За інформацією міністерства, водіїв обіцяють забезпечити їжею, питною водою, медикаментами та пальним.

"На кордоні вже працює ініціативна команда, яка має 11 тисяч наборів для харчування, питну воду та необхідні ліки. А за кожним з трьох пунктів перетину кордону закріплений координатор, який збирає інформацію про потреби водіїв. Додатково можна повідомити через Google-форму. Працює також гаряча лінія Укртрансбезпеки - +38 (067) 120 0483", - йдеться у повідомленні.

Крім того, міністерство спільно з профільними відомствами пообіцяло посприяти евакуації водіїв на територію України, якщо виникатиме така потреба.

Штаб працюватиме за підтримки профільних асоціацій та перевізників, доки стабільний рух через пункти пропуску не відновиться.

Штаб
Джерело: відкриті джерела

Яка ситуація на кордоні?

Як повідомив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко в ефірі "Єдиних новин", станом на ранок 19 листопада у трьох пунктах пропуску - "Ягодин", "Рава-Руська" і "Краківець" - у чергах очікують близько 2 тис. 900 вантажівок. По 1 тис. 200 на пунктах пропуску "Ягодин" та "Краківець" та ще 500 автівок на "Рава-Руській".

Водночас за його словами, через те, що перевізники намагаються обирати інші напрямки для перетину кордону, виникають черги також у пунктах пропуску "Шегині", "Устилуг" та "Смільниця".

Новини за темою: Страйк перевізників: Україна запропонувала Польщі запустити смуги для порожніх вантажівок

Так, у "Шегині" на території Польщі перебуває близько 1300 вантажівок, які очікують можливості проїхати на територію України, і ще приблизно 400 вантажівок - в "Устилузі" та "Смільниці".

Блокада польського кордону

Тим часом Євросоюз не скасовуватиме Україні транспортний безвіз на тлі блокування руху українських вантажівок польськими перевізниками. Така позиція була озвучена під час зустрічі української сторони з польськими колегами і Директоратом Єврокомісії, повідомили у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Ключовим питанням зустрічі було розблокування кордону. Так, українська делегація уточнила, що вимога поляків щодо повернення України до системи дозволів "виконана бути не може".

"Ця вимога виконана бути не може, про що заявила українська сторона, а в DG MOVE наголосили, що таке питання не може бути предметом цієї зустрічі. Угода про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та ЄС буде діяти щонайменше до 30 червня наступного року", – йдеться на сайті міністерства.

Ще з початку минулого тижня польські перевізники блокують рух вантажівок на кордоні з Україною. Через це лише за одну добу через найбільший вантажний пункт пропуску "Ягодин – Дорогуськ" виїхати з України вдається лише кільком десяткам транспортних засобів (при дозволених 680, – ред.).

Спроби домовитись про відновлення руху розпочались 13 листопада, коли частина польських перевізників, які блокують кордон, зустрілися з чиновниками України та Польщі. Однак польські перевізники відмовилися розблокувати кордон з Україною за підсумками переговорів з українськими чиновниками.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні