USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Бізнес вперше з початку війни оптимістично оцінює перспективи свого розвитку, – Нацбанк

Підприємці очікують зростання обсягів виробництва товарів та послуг
НБУ

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Бізнес вперше з початку повномасштабної війни очікує зростання ділової активності в наступні 12 місяців. Про це інформує Нацбанк з посиланням на опитування підприємців.

"На тлі відновлення енергосистеми, поступового пожвавлення внутрішнього попиту та зміцнення курсу гривні респонденти очікують зростання обсягів виробництва товарів та послуг, а також позитивно налаштовані щодо розвитку власних підприємств. Одночасно поліпшилися інфляційні та курсові очікування", – йдеться у повідомленні. 

Новини за темою: В наступні 10 років Україні доведеться шукати 4,5 млн працівників, – Мінекономіки

Індекс ділових очікувань підприємств (ІДО) зріс до 104,5% порівняно з 91,2% в І кварталі 2023 року (далі – І квартал). Поліпшення оцінок відбулося в підприємств усіх видів економічної діяльності (далі – ВЕД), а також за всіма складовими індексу. 

Макроекономічна ситуація в Україні

За даними НБУ, бізнес прогнозує стрімке зростання обсягів виробництва товарів і послуг в Україні в наступні 12 місяців.

"Баланс відповідей становив 17,3% порівняно з "мінус" 16,7% в І кварталі. Зростання очікують підприємства всіх напрямів і видів економічної діяльності, розмірів за кількістю працівників та більшості областей", – зазначає регулятор.

Інфляційні очікування

У ІI кварталі 2023 року очікувана річна інфляція становила 15,7% порівняно з 20,7% у попередньому кварталі.

Новини за темою: Новий історичний рекорд: Міжнародні резерви України сягнули майже 39 млрд доларів

"46,6% опитаних підприємств вважають, що інфляція в наступні 12 місяців не перевищить 15,3%. На думку 88,4% респондентів, найвагомішим проінфляційним чинником залишаються воєнні дії. Натомість дещо послабився вплив "курсового фактору" та "витрат на виробництво", – уточнює Нацбанк.

Рівень девальвації гривні

Середнє значення обмінного курсу, на яке респонденти очікують через 12 місяців, становить 40,43 грн/дол. США (у попередньому кварталі – 42,18 грн/дол. США).

44,3% респондентів (порівняно з 19,7% в І кварталі) очікують, що обмінний курс гривні в наступні 12 місяців не перевищить 40,00 грн/дол. США. 

Очікування підприємств щодо власного розвитку

Вперше за п'ять кварталів позитивними є очікування респондентів щодо змін фінансово-економічного стану підприємств: баланс відповідей – 9,6% (в І кварталі – "мінус" 2,5%).

Поліпшення очікують підприємства всіх напрямів діяльності та розміру за кількістю працівників, переважної більшості областей та видів діяльності.

"Учасники опитування суттєво посилили очікування щодо збільшення обсягів реалізації продукції, в тому числі на зовнішньому ринку: баланси відповідей – 14,5% і 10,9% відповідно (в І кварталі  –  2,8% та 2,0% відповідно). Зростання загальних обсягів реалізації продукції очікують респонденти всіх ВЕД, найбільше – будівництва, переробної промисловості та торгівлі (баланс відповідей 30,0%, 21,6% та 21,0% відповідно)", – йдеться у повідомленні. 

Новини за темою: НБУ презентував нову стратегію, сфокусовану на спротиві російській агресії та відновленні країни

Також вперше за понад рік підприємства надали позитивні оцінки щодо зміни рівня інвестиційних видатків на машини, обладнання та інвентар: баланс відповідей 4,5% (в І кварталі – "мінус" 10,3%) та суттєво послабили песимістичні оцінки щодо інвестиційних видатків на будівельні роботи: баланс відповідей "мінус" 2,3% (в І кварталі – "мінус" 17,8%).

Підприємства, що залучають іноземні інвестиції, продовжують поліпшувати свої очікування щодо збільшення їх обсягів у наступні 12 місяців: баланс відповідей – 15,3% (в І кварталі – 11,0%). 

Найвищі очікування мають підприємства транспорту та зв’язку, а також будівництва. Частка респондентів, які в наступні 12 місяців планують залучати іноземні інвестиції, дещо зросла і становить 23,1% порівняно з 21,3% у попередньому опитуванні.

Респонденти суттєво послабили свої прогнози щодо скорочення кількості працівників на своїх підприємствах у наступні 12 місяців: баланс відповідей – "мінус" 3,8% (в І кварталі – "мінус" 16,4%).

Підприємства транспорту і зв'язку та переробної промисловості найбільше пом’якшили негативні оцінки, водночас респонденти будівельних, торговельних підприємств, а також підприємств інших видів діяльності очікують збільшення кількості працівників. 

Учасники опитування очікують зростання майбутніх витрат на оплату праці одного найманого працівника: баланс відповідей – 44,6% порівняно з 35,3% в І кварталі. 

Довідково

Квартальне опитування проводилося Нацбанком з 2 до 31 травня 2023 року. В опитуванні взяли участь 660 підприємств із 21 регіону країни (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, а також Донецької, Луганської та Херсонської областей).

Серед опитаних підприємств 20,9% – компанії оптової й роздрібної торгівлі, 18,2% – переробної промисловості, 13,9% – сільського господарства, 13,8% – транспорту та зв’язку, 7,3% – добувної промисловості, 5,2% – енерго- та водопостачання, 3,0% – будівництва, 17,7% – інші; 32,4% респондентів – великі підприємства, 37,4% – середні, 30,2% – малі. Результати опитувань відображають лише думку респондентів – керівників підприємств, а не оцінки Національного банку України.

Індекс ділових очікувань – агрегований показник щодо очікуваного розвитку підприємств у наступні 12 місяців. Розраховується за результатами опитувань підприємств як середньоарифметичне значення балансів відповідей щодо фінансово-економічного стану підприємств, загальних обсягів реалізації продукції власного виробництва, інвестиційних видатків на проведення будівельних робіт, інвестиційних видатків на машини, обладнання та інвентар, кількості працівників. Значення індексу більше ніж 100 означає перевагу в суспільстві позитивних економічних настроїв, нижче 100 – негативних економічних настроїв.

Читайте також:
Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу
Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт
Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт
НБУ заборонив ломбардам приймати дрони і тепловізори на тлі проблем з азартними іграми в армії НБУ заборонив ломбардам приймати дрони і тепловізори на тлі проблем з азартними іграми в армії