USD
НБУ
39.34
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.69
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.34
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.69
Готівка
43.05

НБУ презентував нову стратегію, сфокусовану на спротиві російській агресії та відновленні країни

Стратегія під назвою "Фінансова фортеця України" є безстроковою
НБУ

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Національний банк України представив нову стратегію, що сфокусована на спротиві російської агресії та відновленні країни. Про це під час презентації стратегії сказав голова Нацбанку Андрій Пишний, пише НБУ

Він зазначив, що робота над новою стратегією розпочалась у січні 2023 року. Реалізація здійснюватиметься у 24 стратегічних ініціативах, на досягненні яких НБУ зосередить свої зусилля упродовж наступних років.

Стратегічні завдання Нацбанку будуть направлені на два вектори: спротив російської агресії та відновлення країни. З огляду на це передбачені ініціативи та заходи умовно поділені на фокуси.

"Фокус спротиву" – короткострокові заходи, спрямовані на забезпечення стабільності та недопущення погіршення ситуації у фінансовій системі та економіці загалом, включаючи застосування інструментів для контролю над інфляцією та курсом національної валюти, підтримання банківської системи.

"Фокус відновлення" – середньострокові заходи для запуску перетворень, що стануть основою майбутньої відбудови та зростання економіки (зниження бюрократичних барʼєрів, підвищення прозорості та конкурентності середовища, залучення інвестицій). 

Новини за темою: В Україні знизився рівень інфляції: В НБУ розповіли, чого ще чекати

"Назва нашої нової стратегії – "Фінансова фортеця України". Влучна та зрозуміла аналогія. Адже фінансова екосистема має бути саме такою неприступною фортецею для ворога, а ми, її архітектори, повинні робити все, що пришвидшує перемогу", – розповів голова Нацбанку.

Погодження концепції стратегії 

Рада з фінансової стабільності (РФС), до складу якої входять представники банківського та фінансового секторів країни, погодила концепцію нової Стратегії розвитку фінансового сектора. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

У відомстві зазначили, що розроблення стратегії передбачене Меморандумом про економічну та фінансову політику між Україною та Міжнародним валютним фондом. 

Для чого потрібна стратегія

Тут є два акценти:

Перший – швидкі дії для стабілізації й мінімізації негативного ефекту війни;

Другий – розвиток, який передбачає зміни фінансового сектора для закладання підвалин повоєнного відновлення і розбудови нової економіки.

Цілі стратегії

1. Забезпечення макроекономічної та фінансової стабільності;

2. Орієнтація фінансової системи на відновлення країни, сучасні фінансові послуги, ефективне регулювання фінансового сектора. 

Серед ключових елементів стратегії – оцінка стійкості банків. За її результатами буде визначено шляхи безпечного згортання надзвичайних заходів, запроваджених в Україні в перші місяці повномасштабного вторгнення, та пріоритети врегулювання непрацюючих кредитів.

Ризики фінансового сектора 

Рада фінансової стабільності також визначила головні ризики фінансового сектора. Учасники РФС зазначили, що триваліший термін воєнних дій та їх вища інтенсивність можуть мати суттєвий негативний вплив на економічну активність, призвести до погіршення інфляційних і курсових очікувань.

Ключові ризики прогнозу: 

1. Виникнення додаткових бюджетних потреб і значних квазіфіскальних дефіцитів в енергетичній сфері; 

2. Ускладнення чи припинення роботи "зернового коридору", а також загострення проблем, пов’язаних з обмеженнями імпорту українського продовольства окремими європейськими країнами; 

Новини за темою: Міністерство фінансів залучило рекордну суму від розміщення державних облігацій

3. Подальші руйнування агресором енергетичної інфраструктури, що може призвести до поновлення суттєвого дефіциту електроенергії, що обмежуватиме економічну активність та експорт і призведе до підвищення попиту на імпортне обладнання та енергоресурси, а отже, й на іноземну валюту;

4. Повільніше, ніж очікується, зниження світової інфляції.

Члени РФС також зазначили, що банківська система продовжує стабільно працювати, триває приплив коштів клієнтів до банків, сектор згенерував прибуток в І кварталі. Водночас попит на кредити залишається кволим, кредитування залежить від державних програм підтримки.

Для того, щоб оцінити реальну якість активів та потреб у капіталі, НБУ розпочав оцінку стійкості банків та банківської системи, яку цього року пройдуть 20 найбільших банків.  

Довідково

Рада з фінансової стабільності створена в березні 2015 року указом президента України і є форумом для фахового обговорення системних ризиків, що загрожують фінансовій стабільності держави.

Її членами є міністр фінансів України Сергій Марченко, голова Національного банку України Андрій Пишний, директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Світлана Рекрут, перший заступник голови Національного банку України Катерина Рожкова, заступник голови Національного банку України Юрій Гелетій, заступник міністра фінансів України з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук, заступник керівника Офісу президента України Ростислав Шурма, інші керівники установ – членів РФС.

Теги: НБУ
Читайте також:
Україна може відмовитися від прив'язки гривні до долара, – НБУ Україна може відмовитися від прив'язки гривні до долара, – НБУ
Україна потребує понад 37 млрд доларів фінансування для покриття дефіциту бюджету Україна потребує понад 37 млрд доларів фінансування для покриття дефіциту бюджету
Відкрите тестування е-гривні планують провести у 2024 році. Приєднатися зможуть усі, – НБУ Відкрите тестування е-гривні планують провести у 2024 році. Приєднатися зможуть усі, – НБУ
У 2023 році гривню підробляли порівняно мало: На 1 млн припадало дві підроблені банкноти У 2023 році гривню підробляли порівняно мало: На 1 млн припадало дві підроблені банкноти