USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Безугла запропонувала карати довічним за "привласнення державних функцій", а потім назвала це "провокацією"

Ініціатива Безуглої та Третьякової викликала гостру критику як серед інших парламентарів, так і серед громадських діячів
Мар’яна Безугла
Мар’яна Безугла
Джерело: відкриті джерела

Народні депутатки від партії "Слуга народу" Мар’яна Безугла та Галина Третьякова зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №11104, який встановлює кримінальну відповідальність за "привласнення державних функцій". Проте після того як документ піддався критиці, Безугла назвала це "провокацією".

Що передбачає цей документ?

У ньому пропонується запровадити кримінальну відповідальність за неуповноважене "привласнення громадянином України державних функцій, зокрема представлення України на міжнародних заходах, перед уповноваженими особами чи агентами іноземних держав, а також представниками міжнародних організацій, у тому числі за допомогою листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції, інших форм спілкування".

Згідно із законопроєктом, покарання за привласнення державних функцій передбачає позбавлення волі на строк від 10 до 12 років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.

Прописана і норма, якщо таке правопорушення вчинили у період воєнного стану. У такому випадку позбавляти волі пропонують на 15 років або довічно з конфіскацією майна.

У пояснювальній записці автори прописали, що державні функції привласнюють "ганебні громадяни" для "отримання власних привілеїв", тому введення такого законопроєкту є "справедливою відповіддю" тим, хто "вчиняє державну зраду".

Ці норми депутатки пропонують викласти в новій статті Кримінального кодексу – 111-3. У статтях 111, 111-1 і 111-2, в яких ідеться про зраду держави та колабораціонізм. 

Привласненням державних функцій парламентарки вважають представлення інтересів України неуповноваженими особами. Проте як саме будуть визначати неуповноважених осіб, законопроєкт не пояснює.

Критика

Ініціатива депутаток викликала гостру критику як серед інших парламентарів, так і серед громадських діячів. Осуд викликає як сама пропозиція обмежити права українців на представлення своєї держави, так і розпливчатість формулювань документа.

Зокрема, нардеп Роман Грищук наголосив, що право представляти Україну українцями таке ж непорушне, як і право законодавчої інціативи окремими депутатами.

А українська правозахисниця, лауреатка Нобелівської премії миру Олександра Матвійчук назвала це імітацією роботи депутатів і "палками в колесах", "коли на кону, і то без перебільшення, наше виживання".

Безугла передумала

У вівторок, 26 березня, Безугла на сторінці у Facebook відреагувала на критику у ЗМІ та соціальних мережах і назвала проєкт "провокацією".

Окрім "провокації" Безугла також назвала документ "тестом на політичну дискусію", а обґрунтовуючи доцільність, послалась на Акт Логана, ухвалений у Сполучених Штатах Америки у 1799 році для того, щоб запобігти участі неуповноважених громадян у перемовинах з іноземними урядами, які мають суперечку з урядом США.

"Це так мило, як працює законопроєктна провокація. Завтра можу зареєструвати відміну Росії", – написала нардепка.

"Але якщо серйозно, то зареєстрований нами з Галиною законопроєкт №11104 про кримінальну відповідальність за неуповноважене представництво України у міжнародних переговорах – прецедент апеляції до історії та тест на політичну дискусію. Ось чому. Законопроєкт є похідним із американського Акту Логана, який досі чинний в США", – додала вона. 

Що передбачає Акт Логана?

Акт Логана передбачає покарання у вигляді ув'язнення до трьох років або штрафу. Він забороняє громадянам Сполучених Штатів, які офіційно не наділені повноваженнями, проводити перемовини з офіційними представниками іноземних держав, які мають суперечки зі США.

В історії Сполучених Штатів Америки обвинувачення згідно з цим законом висувалися лише двічі, востаннє – в 1852 році.

Для прикладу можемо взяти Дональд Трамп – на цей час не може зустрітись із королем Великої Британії Чарльзом ІІІ на державному рівні, оскільки він поки не є чинним президентом.

На думку Безуглої, в Україні такий закон можна пов'язати з поїздками депутатів "ОПЗЖ" до Росії в березні 2020 року.

Скандальні заяви Безуглої

Колишня голова парламентського Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Безугла в соцмережах часто висловлювала претензії до дій на той час ще головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Зокрема, вона звинуватила Залужного у відсутності плану військових дій на 2024 рік і в некомпетентності та висловилася за його відставку.

Крім того, вона на своїй сторінці у Facebook раніше опублікувала дивне опитування: поцікавилася в українців, чи бажають вони народним депутатам смерті.

А також пропонувала вирівняти права чоловіків і жінок щодо військового обліку та служби.

Серед її ідей була пропозиція відправити частину "Кварталу 95" добровольцями на фронт.

5 січня Безуглу відкликали з посади заступниці голови Комітету з питань безпеки.

Скандали Третьякової

Нардепка від "Слуги народу" та очільниця Комітету ради з питань соцзахисту Галина Третьякова – її імʼя запамʼяталося українському суспільству через скандальні висловлення щодо соціальних виплат, "низьких" зарплат парламентарів і померлих колег.

Через це її вимагали відправити у відставку з посади очільниці комітету, однак поки безрезультатно.

Зокрема, нардепка образливо висловилася в депутатському чаті про смерть екс-"слуги" Антона Полякова. У фракційному чаті вона написала, що одним ворогом стало менше.

В червні 2020 року у своєму виступі для Київської школи економіки міркувала на тему, чи потрібно виплачувати безробітним соціальну допомогу і назвала деякі категорії дітей "неякісними".

"Коли демографічно надаємо такі кошти, які використовуються сім’єю, і народження дитини відбувається не для того, щоб надати їй рівні права, освіту, а для того, щоб отримати матеріальну допомогу, то ми отримаємо, скажу жорстко, дітей дуже низької якості. Вони призводять до того, що теж сідають на державні кошти", – заявила вона.

В липні 2020 року народна депутатка поскаржилася на низьку, на її думку, зарплатню у парламентаріїв. За її словами, 32–35 тисяч гривень – недостатньо для якісної роботи.

Читайте також:
В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт
Міністр Сольський подав у відставку Міністр Сольський подав у відставку
Україна ратифікувала Угоду про цифрову торгівлю з Великою Британією Україна ратифікувала Угоду про цифрову торгівлю з Великою Британією
Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про "клуб білого бізнесу"