USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Австрія і Словаччина відмовилися будувати трубопровід для сполучення з "Дружбою"

Проєкт остаточно зупинено
Нафтопровід
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Австрійський нафтогазовий концерн OMV та словацька компанія Transpetrol зупинили роботу над проєктом трубопроводу, яким планувалося транспортувати російську нафту з "Дружби" через Словаччину на нафтопереробний завод Швехат поблизу Відня. Про це повідомляє ORF.

"Майже 20 років компанія OMV разом зі словацькою компанією Transpetrol намагалася з'єднати трубопровід зі Швехату через Словаччину безпосередньо з російською мережею. Тепер проєкт остаточно зупинено", – йдеться у публікації.

Зазначається, що вся сира нафта, яка транспортується до Австрії, наразі потрапляє на нафтопереробний завод Швехат (у федеральній землі Нижня Австрія поблизу Відня) компанії OMV. Вона надходить туди трубопроводом "Адрія – Відень", який з’єднує Трансальпійський трубопровід на італійсько-австрійському кордоні з нафтопереробним заводом у Швехаті.

Новий маршрут безпосередньо через Словаччину був ініційований OMV у 2003 році. Він передбачав будівництво всього 62 кілометрів між Швехатом і Братиславою для приєднання безпосередньо до російського нафтопроводу "Дружба". Маршрут же через Чорне море, Босфор та італійський Трієст був набагато довшим і, відповідно, дорожчим, перш ніж нафта нарешті могла бути перероблена у Швехаті.

"Між тим спільна операційна компанія Bratislava-Schwechat Pipeline GmbH наразі припинила існування. Наприкінці року проєкт остаточно зупинили. Як зазначає OMV, рішення не реалізовувати проєкт ухвалене ще в березні 2022 року. У відповідь на запит компанія повідомила про "рішення, ухвалене спільно з Transpetrol", – йдеться у матеріалі.

Після багаторічних безрезультатних спроб отримати всі необхідні дозволи від Словацької Республіки подальші інвестиції в цей проєкт було названо недоцільними. Реалізація проєкту була відкладена, зокрема, через "енергетичний перехід" та відсутність потреби ще в одному нафтопроводі.

"Але за 20 років також змінилася політична ситуація. Агресивна війна Росії проти України, яка розпочалася в лютому 2022 року, змусила Австрію поставити під сумнів свою залежність від російського газу та нафти. OMV не прокоментувала це у відповіді на запит", – додають у  виданні.

У Міністерстві захисту клімату Австрії зазначили, що, за їхньою інформацією, потреби в трубопроводі більше немає. Планувалося, що ним буде транспортуватися російська нафта з нафтопроводу "Дружба" на завод у Швехаті. Однак з лютого 2023 року Австрія більше не імпортує нафту з Росії. Це ще одна причина, чому OMV не повинна продовжувати реалізацію проєкту.

Раніше ми повідомляли, що торік Росія стала найбільшим постачальником нафти до Китаю, поставивши рекордні 107 мільйонів тонн сирої нафти.

Читайте також:
У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро У Росії заарештували активи трьох європейських банків на понад 700 млн євро
Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW
"Мінус" тральщик "Ковровец": Знищено ще один корабель Чорноморського флоту РФ
Замах на Фіцо: Суд взяв під варту нападника на прем'єра Словаччини Замах на Фіцо: Суд взяв під варту нападника на прем'єра Словаччини