USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 4 0 7 9 0 (+820)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Представниця Держдепу США Калан – в інтерв'ю UWN: Американський уряд задоволений звітами про використання західної зброї в Україні

Представниця Держдепартаменту США Андреа Калан в ексклюзивному інтерв’ю UWN для проєкту Euro Week розповіла про підтримку України з боку Сполучених Штатів, про допомогу українським біженцям та намір Вашингтона допомагати у відбудові України після перемоги
Андреа Калан
Джерело: UWN

Про мету візиту Байдена в Київ

Президент Байден особисто приїхав, щоб показати нашу підтримку. Важливо підкреслити для України, для Росії і для світу, що США підтримуватимуть Україну сьогодні, завтра і післязавтра, і до закінчення війни, і після закінчення війни. Те, що він ходив вулицями Києва, та те, що чув повітряну тривогу, яка звучала, коли він там був, це важливо, бо він відчував ситуацію, як кияни, побачив, як українці зараз живуть, реальність їхнього життя.

Про хід війни і партнерство

Наша позиція не змінилася і не змінюється. По-перше, Крим – це Україна. По-друге, тільки Україна може вирішити, за яких умов покласти край цій війні, як довго воювати і як воювати. Це рішення України, це рішення президента Зеленського, рішення українського народу. Як ви бачили на останній зустрічі групи "Рамштайн", всі партнери, не тільки США, а представники понад 50 країн збираються, щоб почути від міністра оборони України, що потрібно, яка нині ситуація.

Про підтримку США після виборів

Американський народ підтримує Україну, а такі розмови пов’язані з передвиборчою кампанією. Ми це чули і восени, коли були проміжні вибори в Сполучених Штатах, що якісь політики чи партії не підтримують чи сумніваються у продовженні підтримки, але насправді це зовсім не так. Наша підтримка двопартійна, це не залежить від демократів, це не залежить від республіканців. Американці підтримують Україну, бо інакше одного дня лідер якоїсь країни може прокинутись і подумати, що хоче частину сусідньої країни. Якщо це можна буде робити безкарно, тоді будь-який лідер у світі це зробить.

Про "Рамштайн" і новий пакет допомоги

Ця група є важливою, кожна країна, яка бере участь у групі "Рамштайн", дає те, що може. США не впливають на наших партнерів, ми беремо участь у дискусії, що кожна країна може дати, щоб це було ефективно, щоб це було саме те, що Україні потрібно. Ми бачили відразу після останньої зустрічі, що деякі країни вже дали нові пакети допомоги, очікуємо від Сполучених Штатів новий пакет допомоги найближчим часом. Не можу сказати, що включено до нього, але, як ми бачимо, зараз Україні дуже потрібні боєприпаси.

Про військову допомогу

Коли США надають допомогу, це йде з різних джерел. Є допомога, яка йде із запасів Міністерства оборони – це те, що дуже швидко направляється в Україну. Є інший механізм: ми можемо укласти контракти з компаніями в Америці, щоб вони готували нові системи, нове обладнання, боєприпаси, це на довгу перспективу, бо це потрібно виробляти.

Про звітність України

Американський уряд задоволений звітами та транспарентністю, яку отримує з української сторони. Українська сторона, українські військовослужбовці дуже ефективно та правильно використовують ту допомогу, яку отримують.

Про навчання українських військових

Українські військові сили ефектно воюють, використовуючи зброю, яку дають Сполучені Штати та наші партнери. Наскільки я розумію від своїх колег, українські військовослужбовці блискуче показують себе, я впевнена, що співпраця та тренінги йдуть на користь, щоб українська армія мала успіх на полі бою.

Про російський вплив в США

Ми бачимо багато пропаганди, ми знаємо, що Кремль намагається впливати на ситуацію в усьому світі. В минулому ми бачили, що Кремль намагався впливати на наші політичні процеси. Саме тому важливо, щоб ЗМІ писали правду, саме тому я даю інтерв’ю різним каналам, щоб говорити про реальну ситуацію. Тому що пропаганда намагається створити паніку, намагається змінити ситуацію своєю брехнею.

Про програму "Єднання для України"

Ця програма для тих українців, які мають сім’ю в США чи людей, які готові їх прийняти. Хочу наголосити, що Сполучені Штати прийняли навіть більше людей з України, ніж передбачали спочатку. Є українці, які приїхали за цією програмою, і ті, хто переїхав через кордон з Мексикою, і їхнє перебування продовжували, слава Богу, тому що ми бачимо, яка складна ситуація і що потрібно людей підтримувати. Я жила довго в Україні, 10 років, і працювала зі школярами, зі студентами, бачила на власні очі, як це важливо мати контакт з людьми. Незважаючи на те, що зараз триває війна, ми повинні продовжувати такі програми і продовжувати мати контакт на цьому рівні, тому що ми краще розуміємо одне одного.

Про допомогу після перемоги

Ми бачимо, що через війну Україні потрібна допомога в електричному, енергетичному секторі. Агентство з розвитку USAID має багато програм, і ми готові допомогти, ми хочемо, щоб Україна перемогла, і ми будемо допомагати після війни.

Читайте також:
Атакували Атакували "Шахедами" та ракетами: Росіяни цієї ночі вдарили по об'єктах критичної інфраструктури в низці областей
Ситуація на фронті, відведення військ із Авдіївки та можливий наступ на Харків: Основне з інтерв’ю Олександра Сирського Ситуація на фронті, відведення військ із Авдіївки та можливий наступ на Харків: Основне з інтерв’ю Олександра Сирського
З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, – ISW З жовтня минулого року Росія захопила 505 квадратних кілометрів території України, – ISW
Військові зможуть визначати, хто отримуватиме виплати у разі їхньої смерті: Закон набув чинності Військові зможуть визначати, хто отримуватиме виплати у разі їхньої смерті: Закон набув чинності