USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05
Втрати орків: 4 3 9 9 7 0 (+780)
USD
НБУ
39.23
Готівка
39.50
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.05

Перемагайте зараз, бо потім буде складніше: Чи справді стаття The Washington Post про Україну – це зрада?

В Україні сьогодні обговорюють не любов і валентинки, а статтю The Washington Post, яка мов холодний душ "зради" вилилася на голови непідготовленої публіки. "США вимагають від України наступати", "зброї буде менше", "зараз єдиний шанс вирішити війну на нашу користь", "у Києва і Вашингтона є розбіжності у поглядах" – хайпувати на подібних фразах дуже зручно, але давайте на холодну голову спробуємо розібратися, що написано у статті і як її слід читати
The Washington Post
Джерело: The Washington Post

Перше. У Білому домі і Пентагоні є два крила чиновників і генералів. Перше переконує Байдена твердо підтримувати Україну і добиватися її перемоги, не зважаючи на інші виклики. Сюди можна зарахувати міністра оборони Остіна, держсекретаря Блінкена, контрадмірала Кірбі. А є крило, яке хоче якомога швидше закінчити війну в Україні, навіть якщо це буде компроміс. До скептиків зараховують радника з Нацбезпеки Джейка Саллівана, керівника Об’єднаного комітету начштабів генерала Марка Міллі, директора ЦРУ Вільяма Бернса. Причини такого поділу здебільшого криються у поглядах на загрозу Китаю, яка, нагадаємо, для США є пріоритетом №1.

Залежно від того, звідки американські видання черпають інформацію, статті можуть мати різну направленість і акценти. Забігаючи наперед, варто зазначити, що сьогоднішня стаття – це повний переказ аргументів і страхів крила скептиків, або ж "голубів миру". The Washington Post часто публікує свої інсайди по Україні саме у такому ключі, бо їхні кореспонденти у Білому домі, зокрема, Джон Хадсон, схоже, комунікують саме з оточенням Саллівана.

Друге. У статті The Washington Post нема нічого нового, що могло б неприємно здивувати Україну. Скептичні тези торкаються наступних питань:

  • Білому дому буде складніше добиватися виділення оборонних пакетів для України – Республіканська партія, яка потрапила у залежність від позиції трампістів, може блокувати виділення грошей на зброю, а Європа сама може не потягнути війну.
  • Виходячи з цього, було б добре, аби Україна досягла успіхів вже навесні, поки зброї від Заходу багато. Це могло б змінити думку скептиків щодо того, що Росію неможливо перемогти на полі бою, а отже – продовжити підтримку України на нинішньому рівні.
  • США справді хочуть допомагати стільки, скільки буде треба, але "питання у сумах підтримки". Зараз Білий дім намагається виторгувати у Конгресу ще 10 млрд доларів допомоги Україні. Це буде своєрідний тест на настрої парламенту. Нинішній бюджет для України може вичерпатися вже влітку.
  • Команда Байдена намагається розтягнути наявний бюджет на довший час і підштовхує Європу брати більше відповідальності на себе. Зокрема, вдалося вмовити Нідерланди дати Україні дві пускові установки Patriot – а це дуже дорога річ. Тут шкоди наробив Шольц зі своїм небажанням давати Україні танки, і Вашингтону довелося виділяти нам "Абрамси", щоб розблокувати питання. Саме з цієї причини Сполучені Штати навряд чи дадуть Україні літаки – кожен коштує 130 млн доларів, а вихлопу від них набагато менше на фронті, аніж від артилерії і снарядів.  
  • Деякі політики у США відверто бояться прямої конфронтації з Росією, а тому дотримуються принципу "аби не переборщити". Таких вже стало значно менше, але вони досі впливають на прийняття рішень.

Третє. Бахмут. The Washington Post подає питання доцільності оборони міста як проблемне у стосунках Києва і Вашингтона. Сполучені Штати вважають, що немає сенсу триматися за нього, краще сконцентрувати сили для контрнаступу, Зеленський бачить у фортеці точку підтримки бойового духу українців. Питання, справді дискусійне, але є ряд аргументів на користь точки зору Києва – поки у Бахмуті вдається сковувати значні сили ворога і завдавати йому великих втрат, можливо, є доцільність утримувати місто якийсь час – відійти завжди можна. Тим більше що контрнаступ України – то справа інших бригад, які навчаються за кордоном і в українському тилу. Навряд чи тактичне питання Бахмуту може бути причиною якихось непорозумінь між США та Україною.

Четверте. Крим. Американська розвідка нібито дійшла висновку, що відвоювати добре укріплений півострів буде нереально (привіт Бернсу і Міллі). Цю позицію американці декларували протягом останніх тижнів, чим налякали європейців безкінечністю війни. По-перше, у ЗСУ ніколи не говорили, що будуть звільняти Крим лобовими атаками, йдеться про звільнення, коли фронти росіян посипляться, а тому важливо мати інструменти, щоб цього досягти. По-друге, Міллі і раніше неодноразово говорив, що вигнати росіян з України у 2023 році буде дуже важко, тому дивно, що це могло здивувати як американців, так і українців. Генерал Ходжес, наприклад, має протилежну думку. Тому тут питання абсолютно дискусійне, а в статті подане однобоко.

П’яте. У Білому домі мають "запасний план" – звільнити якомога більше територій до кінця року і змусити Росію підписати перемир’я. Але, як завжди буває з "миротворцями", ніхто в США не знає, яким це перемир’я може бути, чи може воно бути взагалі, що робити з Кримом, чи не розпочнеться нова війна через якийсь час. Стаття закінчується дуже риторично і, зрештою, показує всі слабкі сторони позиції "голубів миру". У них є бажання закінчити війну якомога швидше (як і в усіх інших), але немає чіткого бачення, як це може бути.

Висновок. The Washington Post надрукувала маніфест тих, хто переконує Байдена зосередитися на Китаї і зважити всі "за" і "проти" ув’язування у довгу війну в Україні. Не варто називати того ж генерала Міллі чи радника Саллівана агентами Кремля – це просто інший погляд на наявну ситуацію в Україні, Сполучених Штатах Америки та світі. Звісно, нам потрібно працювати з цими скептиками, щоб їхні ідеї не стали панівними у Білому домі. Але все залежатиме від ситуації на фронтах – зможемо вибити ворога з нашої землі, ніхто у США не буде нам заважати. Захід, справді, зацікавлений у перемозі України, дискусія йде лише навколо ціни цієї перемоги.  

Читайте також:
РПЦ закликала до РПЦ закликала до "священної війни" в Україні: Як реагує УПЦ
Знущалися через сексуальну орієнтацію: Активісти розповіли, як росіяни катували представників ЛГБТК у Херсонській області Знущалися через сексуальну орієнтацію: Активісти розповіли, як росіяни катували представників ЛГБТК у Херсонській області
97% своїх повітряних атак цьогоріч Росія спрямувала на цивільні об'єкти, - Умєров 97% своїх повітряних атак цьогоріч Росія спрямувала на цивільні об'єкти, - Умєров
Понад 50 тисяч осіб в Україні вважаються зниклими безвісти Понад 50 тисяч осіб в Україні вважаються зниклими безвісти