USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Аналітики ISW проаналізували, чи становлять загрозу вагнерівці в Білорусі для України чи Польщі

За даними фахівців, немає жодних ознак того, що бойовики "Вагнера" в Білорусі мають важке озброєння
вагнерівці

ПВК "Вагнер"

Джерело: відкриті джерела

Президент Російської Федерації Володимир Путін і самопроголошений глава Білорусі Олександр Лукашенко посилили інформаційні операції щодо Заходу, говорячи, що контрнаступ України нібито провалився. І заявляють, що ПВК "Вагнера" наче становить загрозу для Польщі, йдеться у щоденному звіті Інституту вивчення війни.

"Високопоставлені західні й українські лідери та ISW продовжують вважати, що ще занадто рано давати оцінку українському контрнаступу, оскільки Україна все ще має значні незадіяні підготовлені сили та зберігає здатність розпочати вирішальні операції в будь-який час і в будь-якому місці за власним вибором. Немає жодних ознак того, що бойовики "Вагнера" в Білорусі мають важке озброєння, необхідне для серйозного наступу на Україну або Польщу", – зазначають аналітики.

І вказують на умову угоди Путіна – Лукашенка – Пригожина, яка поклала край збройному повстанню, була передача "Вагнером" такої зброї Міністерству оборони РФ.

Водночас фахівці вважають, що фото головної бази "Вагнера" в Целі, Осиповичі, вказує на те, що транспортні засоби, припарковані на території бази і навколо неї, – це переважно сотні легкових автомобілів, невеликих вантажівок і приблизно 35 напівпричепів.

"Сили "Вагнера" в Білорусі не становлять військової загрози для Польщі чи України, поки вони не будуть переозброєні механізованою технікою", – додали в ISW.

Раніше

Днями міністр оборони Польщі Маріуш Блащак доручив перемістити польські війська із заходу на схід країни через можливі загрози, пов'язані з "навчаннями" групи "Вагнера" у Білорусі. Про це говорив секретар Комітету з безпеки Збігнєв Гоффман агентству PAP.

"Навчання або спільні навчання білоруської армії та групи "Вагнера", безсумнівно, є провокацією", – стверджував Гоффман.

До того Міністерство оборони Білорусі оголосило про спільні навчання своїх спецпризначенців і найманців групи "Вагнера" на полігоні поруч із Польщею.

"Міністр національної оборони, голова комітету Маріуш Блащак вирішив перемістити військові формування із заходу на схід Польщі. Завдання цих підрозділів – тренування, а також стримування потенційного агресора".

Разом з тим у Міноборони Польщі після звісток про навчання вагнерівців на прикордонному полігоні в Білорусі уточнили, що стежать за ситуацією і кордони Польщі у безпеці.

Передісторія

Раніше російське видання "Верстка" повідомляло, що в Могилівській області Білорусі почали будувати табори для розміщення найманців ПВК "Вагнера". 

Зазначалося, що наразі будівництво триває поблизу міста Осиповичі, що розташоване за 200 км від українського кордону. У місцевому лісництві казали, що таборів буде декілька. Площа одного з них становитиме 24 тис. м², він розрахований на 8 тисяч осіб.

Чи є загроза з боку Білорусі: Відповідь України

Нещодавно командувач Об'єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв відреагував на панічну інформацію деяких ЗМІ про те, що ПВК "Вагнера" після перекидання в Білорусь може почати наступ на Київ. Про це повідомляли у Telegram-каналі Military Media Center.

"Щодо заяв про можливу участь ПВК "Вагнера" у нападі на нашу територію з боку Республіки Білорусь. Хочу всіх запевнити, що ситуація в північній операційній зоні залишається стабільною і контрольованою", – заявив Наєв.

І зазначив, що українські війська продовжують нарощувати оборонні засоби, до того ж, за його словами, у посиленому режимі зараз працюють усі служби: від розвідки до інженерних військ.

Новини за темою: Історія з "Вагнером" ще дуже серйозно вистрелить, – Подорожній
Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням