USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 1 9 4 0 (+880)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Американський виробник зброї пропонує продати Україні два дрони Reaper MQ-9 за один долар

Однак в угоді є нюанс
Reaper
Джерело: відкриті джерела

Американська компанія General Atomics, яка виробляє зброю, пропонує уряду України два дрони Reaper MQ-9 за один долар. Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Зазначимо, що General Atomics пропонує старішу версію безпілотника Reaper MQ-9, БПЛА MQ-9A Block 1, вартість якого – кілька мільйонів доларів за штуку.

За даними видання, угода вимагатиме від Києва витратити близько 10 мільйонів доларів на підготовку та доставку літаків в Україну та близько 8 мільйонів доларів щороку на технічне обслуговування та підтримку старих моделей безпілотників, які зараз не використовуються в Україні.

Пропозиція також включатиме наземну станцію управління для керування безпілотниками майже в будь-якому місці.

Білий дім, який мав би схвалити продаж, відмовився від коментарів. Український уряд також відмовився коментувати цю пропозицію.

Зазначимо, що за минулий рік США надали Україні понад 700 невеликих безпілотників, у тому числі тактичні дрони Switchblade. Ці дрони не озброєні, але їх можна носити в рюкзаках і використовувати для врізання в цілі. Їх активно використовували для захисту українських позицій.

Про дрони Reaper

Reaper – це набагато складніший безпілотник, ніж Switchblade. Розмах його крил – 20 метрів. Час польоту – понад 24 години. 

Безпілотники можуть використовуватися для збору розвідданих, а також для спостереження та розвідки, але вони можуть носити й зброю.

Безпілотник Reaper дозволить українським силам завдавати удару та спостереження за російськими військами з більш безпечної відстані.

Ще характеристики

Стеля – 15 км;
Автономність – 27 годин при повному завантаженні;
Дальність – 1900 км;
Місткість палива – 1300 кг;
Довжина – 11 метрів;
Вантажопідйомність – 1700 кг;
Вага – 2223 кг (порожній); 4760 кг (максимальний);
Розмах крила – 20 м;
Крейсерська швидкість – 250 км/год.

До речі, у США продовжуються дискусії щодо можливості передачі Україні розвідувально-ударних дронів Reaper. Пентагон, зокрема, побоюється, що Росія може отримати таємні технології. 

Читайте також:
Німеччина не позбавлятиме статусу біженців чоловіків з України Німеччина не позбавлятиме статусу біженців чоловіків з України
Заборона видачі паспортів чоловікам призовного віку за кордоном не стосується консульств, – МЗС Заборона видачі паспортів чоловікам призовного віку за кордоном не стосується консульств, – МЗС
Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру Здав позиції ЗСУ на Донеччині: Митрополит Святогірської лаври отримав підозру
Експерт пояснив, чому травень може стати важким для України Експерт пояснив, чому травень може стати важким для України