USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Агент РФ намагався втекти до Придністров’я через Вінницю: Перед тим "зливав" інформацію з фронту ворогам

У 2023 році чоловік звернувся до місцевого військкомату та мобілізувався до однієї з бригад ЗСУ
затриманий з Вінниці
Затриманий
Джерело: СБУ

Служба безпеки України запобігла втечі з України російського агента, який збирав розвіддані про Сили оборони на Східному фронті. Після виконання ворожого завдання на Донеччині зловмисник виїхав до Вінницької області, з якої намагався "евакуюватися" до невизнаного Придністров’я, поінформували в пресслужбі СБУ.

Правоохоронці затримали фігуранта, коли той готувався перетнути прикордонну річку, використовуючи гідрокостюм і ласти.

"Затриманим виявився мешканець Дніпропетровщини, який в середині нульових закінчив московський державний університет і здобув диплом юриста. Під час навчання чоловік потрапив у поле зору російської спецслужби. Після випуску з російського вишу та повернення в Україну він не здійснював розвідувальної активності на користь РФ", – йдеться в повідомленні.

Проте, як зазначили правоохоронці, ситуація змінилася після початку повномасштабного вторгнення Росії. У 2023 році чоловік звернувся до місцевого військкомату та мобілізувався до однієї з бригад ЗСУ.

"Після зарахування до військового з’єднання його згодом направили на позиції українських військ у районі Бахмута. Прибувши на прифронтову територію Донеччини, почав "зливати" окупантам інформацію про місця базування та переміщення підрозділів ЗСУ поблизу передової. Розвідувальну інформацію він передавав у ворожий чат-бот, який адмініструють представники воєнної розвідки РФ", – додали силовики.

Після декількох сеансів зв’язку з російською спецслужбою її агент, розуміючи невідворотність покарання, втік з району базування свого підрозділу.

"Потім на таксі добрався до прикордоння Вінниччини, щоб звідти потрапити до невизнаного Придністров’я і там переховуватися від правосуддя. Наразі слідчі СБУ повідомили зловмиснику про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України. Зараз він перебуває під вартою, йому загрожує довічне ув’язнення", – зазначили в СБУ.

Раніше

Контррозвідка Служби безпеки України запобігла вчиненню теракту у центрі Запоріжжя. У результаті багатоетапної спецоперації затримано агента воєнної розвідки РФ, який намагався підірвати місцеве відділення пошти, розповіли в пресслужбі СБУ.

Для вчинення злочину фігурант у власному помешканні виготовив саморобний вибуховий пристрій з дистанційним керуванням. Інструкцію для виготовлення вибухівки він отримав від російської спецслужби.

"Готовий пристрій зрадник сховав у коробках з-під фруктів, щоб потім відправити їх до вантажного відділення одного з поштових операторів. Для конспірації зловмисник планував доправити посилку до пункту призначення не власноруч, а через приватного перевізника. Після отримання повідомлення про доставку "замовлення" на пошту колаборант мав привести вибухівку в дію за допомогою телефонного дзвінка", – повідомили силовики.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат