USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Через російські атаки експортний потенціал українських портів впав на 40%, - Кубраков

Окупанти знищили майже 300 тисяч тонн зерна
Судно корабель балкер чорне море порт_2
Джерело: Facebook/Олександр Кубраков
 

Внаслідок російських атак на портову інфраструктуру України експортний потенціал українських портів впав на 40%. Про це на своїй сторінці у Facebook написав віцепрем'єр-міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Він нагадав, що з моменту виходу Росіі із Зернової угоди українська портова інфраструктура зазнала 17 масованих атак окупантів, які в результаті знищили майже 300 тисяч тонн зерна.

На думку Кубракова, Росія намагається таким чином поглибити продовольчу кризу в тих країнах, які залежать від українських продуктів.

Новини за темою: Україна кидає виклик Росії, намагаючись відродити чорноморську торгівлю, – ЗМІ

У той же час віцепрем'єр наголосив, що українці змогли створити можливість для роботи тимчасового коридору для цивільних суден. У світі він вже отримав назву “український коридор”.

"На сьогоднішній день вже 21 судно скористалися цим коридором для експорту та 25 суден зайшли до портів під завантаження. Ми продовжуємо працювати над розширенням коридору, це наша відповідальність за продовольчу безпеку світу", - додав Кубраков.

Підсумки Зернової ініціативи

Вона, за словами віцепрем'єра, дала можливість світу отримати майже 33 млн тонн продовольства. 60% – отримали країни Африки та Азії попри те, що потреби світу набагато більші.

Новини за темою: Ще три судна із зерном та залізною рудою вийшли з українських портів

"Україна могла забезпечити щонайменше 57 млн тонн, як би росіяни не стримували зерновий коридор. Ми продовжуємо наголошувати, що за підтримки партнерів здатні забезпечити системний агроекспорт та вільне судноплавство в Чорному морі. Ані Україна, ані світова продовольча безпека не має залежати від країни-агресора", - додав він.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії