USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

З банкірів – у водії БТРа: Хто і чому йде служити у штурмову бригаду поліції "Лють"

Артист цирку, офіс-менеджерка та співробітник ДСНС – всіх їх об’єднала "Лють", штурмова бригада, що входить до "Гвардії наступу". UWN відвідав тренування одного з підрозділів бригади та поспілкувався з добровольцями і інструкторами. Бажання вигнати окупантів та повернути країну до мирного життя, за словами бійців, сильніші навіть за страх смерті, тому вони і вирішили доєднатися до воєнізованого підрозділу поліції нового зразка
Бригада Лють

бригада "Гвардії наступу" Лють

Джерело: Нацполіція

За плечима Павла, рядового бригади "Лють", з армійського досвіду лише комп’ютерна гра Call of Duty. В цивільному житті він був цирковим артистом, але за рік повномасштабного вторгнення повністю втратив толерантність до росіян і вирішив йти в штурмовий підрозділ. Піти саме в поліцейську бригаду його надихнули патрульні.

"Моя мотивація – прогнати ту погань з нашої землі. Обрав саме "Лють" через спілкування з патрульною поліцією – хороші хлопці. Просто зупинили серед ночі, щоб попередити про туман далі по дорозі, і що сама дорога там погана. А потім побачив рекламу, зрозумів, що це структура без "совка", зателефонував, пройшов співбесіду і вже тут", – розповідає Павло.

Новини за темою: Заступниця очільника МВС Катерина Павліченко: Завдання "Гвардії наступу" – дати жару ворогу та звільнити всі окуповані території України

Добровольці зараз проходять первинне навчання, завдання для всіх однакові – відпрацювання положення зі зброєю, тактична підготовка, домедична підготовка. На все відведено два тижні, далі вже тренування відповідно до обраної кваліфікації та бойове злагодження.

"Тут у нас майбутні зв’язківці, артилеристи, штурмовики. Ми всі виконуємо однакові завдання, як з 1-го по 3-й клас. Інструктори дуже класні, доходить з першого разу, до кого не доходить з першого – до того обов’язково дійде з другого. Третій раз ніхто не перепитує. Поки що на первинному етапі нам достатньо інформації. Кваліфікацію обираєш сам, але є люди найбільш досвідченні, вони або підкажуть, або допоможуть", – каже Павло.

Боєць Юрій теж дізнався про набір до штурмової бригади з реклами і вирішив спробувати свої сили. Для нього стати поліцейським – мрія дитинства, до того ж родина повністю підтримала його вибір.

"Маю досвід служби, але не бойовий, і мотивація у нас у всіх одна, звільнити Україну від окупантів. Ми будемо брати участь у бойових діях, а це значить скоріша перемога. Страх смерті не лякає. До того ж ще буде підготовка з психологом", – розповідає Юрій.

Новини за темою: МВС почало формувати "Гвардію наступу" з добровольців. Для чого вона створюється і хто зможе туди потрапити

Для нього чи не найважливішим етапом підготовки є тактична медицина: "Зараз триває первинна підготовка, вчать положенню зі зброєю, тому що багато людей приходить просто "з вулиці", які не мають поняття, що таке зброя. Але навчання з тактичної медицини – це, мабуть, найважливіше, бо це життя як твого побратима, так і твоє. У звичайному житті ми цього не знали".

Дар’я, в минулому офіс-менеджерка та працівниця одного з банків, в складі бригади "Лють" буде водієм БТРа. Зараз дівчина разом з іншими проходить етап первинної підготовки, але вже твердо для себе вирішила, що до цивільного життя більше не повернеться, хоче будувати кар’єру в поліції і мріє отримати звання генерала.

"Втомилась сидіти на одному місці, мені захотілося активних дій і вирішила захищати свою країну. Дізналася, що відкрився набір в штурмову бригаду, подала заявку, пройшла всі етапи відбору і готуюся до подальших бойових дій. Зараз мене відправили в БТРщики, я буду водієм БТРа або наводчиком, але це вже буде відомо, коли ми поїдемо на бойове злагодження", – розповідає Дар’я.

Зараз дівчина тренується на одному рівні з хлопцями: "У нас гендерна рівність, але я вам скажу, ми їм нічим не поступаємося. Я морально дуже довго готувалася до цього, тому бачу себе на полі бою. Зрозуміло, що там будуть різні ситуації, але вже буду підлаштовуватися. Як каже наш командир, "не важливо, ти дівчина, чи хлопець, ти – воїн. Я по житті не звикла здаватися, буду йти до кінця".

Новини за темою: Весна перевірить рішучість української армії: The New York Times написав велику статтю про підготовку України до контрнаступу

Юрій, боєць полку "Сафарі" об’єднаної штурмової бригади "Лють". В лавах Нацполіції з 2014 року, розпочав службу в добровольчому батальйоні "Київ-1". До створення бригади "Лють" служив в полку особливого призначення "Київ", пройшов підготовку, отримав досвід, знання, які зараз передає новобранцям, що проходять підготовку зараз тут в бригаді "Лють".

"Тільки недавно приїхав з ротації. Пройшлись по Харківській області – це найбільший досвід був. Було дуже приємно зустрічати людей, яких звільняли від окупантів, ну і бачити, як тікали росіяни. Скільки вони всього позалишали, передали нам велику кількість зброї, танків. Зараз моя задача разом з інструкторами – проводити підготовку новобранців, виявляти людей, які психологічно нестійкі, які не проявили себе на етапі відбору, коли проходили психологів та психіатрів. Тому що навантаження великі, починаються проблеми зі здоров’ям, які до цього не були виявленні. Йде відбір, хтось не витримує фізичних навантажень, розуміє, що це не його", – розповідає Юрій.

 

Але загальною картиною в бригаді боєць задоволений – це люди з високою мотивацією та волею до перемоги, а поліцейські, які перейшли в "Лють", взагалі готові йти на штурм вже завтра.

"До цього були полки особливого призначення. Я служив в полку особливого призначення "Київ", він брав участь в бойових діях, знаходився з перших днів широкомасштабного вторгнення на ротації в Авдіївці. Нас там було небагато, тому займалися евакуацією поранених і штурмовими діями. Когось прикомандировували до ЗСУ і вони так само стояли в окопах разом із військовими. Але зараз, коли створили "Лють", всім поліцейським, які хочуть брати участь в штурмових діях, дали таку можливість. Ми служимо з людьми з високою мотивацією, які готові хоч завтра на будь-які штурми. Тут немає людей, які ще думають або не впевнені, чи вони готові на якісь радикальні дії. Цим наш підрозділ вирізняється, я дуже задоволений колективом і людьми", – зазначає Юрій.

Читайте також:
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?
Стрілянина на Закарпатті: Нетверезий чоловік при перевірці документів поранив правоохоронця Стрілянина на Закарпатті: Нетверезий чоловік при перевірці документів поранив правоохоронця
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується