USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Заступниця очільника МВС Катерина Павліченко: Завдання "Гвардії наступу" – дати жару ворогу та звільнити всі окуповані території України

"Лють", "Сталевий кордон", "Азов", "Спартан", "Кара-Даг", "Червона калина", "Рубіж", "Буревій" – це штурмові бригади "Гвардії наступу", які формуються на базі підрозділів системи МВС України. У кожної своя спеціалізація, але одне завдання – звільнення окупованих територій. Про формування бригад, людей, які виявили бажання долучитися, підготовку та про те, чим бригади "Гвардії наступу" відрізняються від бригад ЗСУ, UWN розповіла заступниця міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко
Катерина Павліченко_1
Джерело: UWN

Що таке "Гвардія наступу"?

"Гвардія наступу" – це вісім штурмових бригад, які входять до складу підрозділів системи МВС, а саме Національної поліції, Національної гвардії та Державної прикордонної служби. В поліції і в прикордонній службі по одній штурмовій бригаді – "Лють" та "Сталевий кордон" відповідно, всі інші шість формуються на базі Нацгвардії. Концепція в тому, що ці бригади мають посилити Сили безпеки і оборони під час майбутнього наступу по звільненню тих територій, які наразі залишаються під окупацією ворога.

Зараз до бригад "Гвардії наступу" йде донабір з-поміж добровольців, ядро складають ті хлопці і дівчата, які мають бойовий досвід 2014–2015 років. Які минулого року долучалися до деокупації Київщини, Харківщини, Херсонщини. Вони мають досвід, шалену мотивацію, дехто з них був поранений та вже пройшов реабілітацію, мають нагороди за досягнення. І що найголовніше – мають бажання передавати свої знання, вміння та навики іншим і готові йти вперед та вести за собою тих, хто сьогодні такого досвіду не має.

Які задачі стоять перед "Гвардією наступу"?

Зараз це укомплектування мотивованими добровольцями та навчання. Якщо ми говоримо про глобальні завдання – це посилення Сили безпеки і оборони, які сьогодні вже беруть участь в бойових діях в наступальних діях по звільненню територій.

Новини за темою: Росія почала кидати до Бахмута елітні підрозділи, – Череватий

Чим "Гвардія наступу" відрізняється від бригад ЗСУ?

Ці вісім бригад є в системі Міністерства внутрішніх справ. Під час війни підрозділи МВС разом зі Збройними силами стоять пліч-о-пліч, виконують одні завдання, які визначає керівник Генерального штабу, тому вони всі працюють, як єдиний кулак. Специфіка лише в тому, що, наприклад, якщо доброволець обирає бригаду "Лють", то він стає поліцейським, а не гвардійцем або не військовослужбовцем ЗСУ. Там є певні умови несення служби, які обумовленні саме Законом України про Національну поліцію. І так само, якщо доброволець хоче стати прикордонником, він обирає бригаду "Сталевий кордон" і там також будуть свої особливості несення служби саме для прикордонників.

Яка мотивація у бійців йти саме у бригади "Гвардії наступу"?

У кожного з бійців своя мотивація. Ті, хто обирає "Азов", вони хочуть приєднатися саме до цього легендарного підрозділу, а ті, які обирають бригаду "Кара-Даг", їм болить за Крим, можливо, хтось з них має там родичів, хтось там проживав, і вони хочуть долучитися саме до бригади, яка ставить за ціль поставити український прапор над нашим українським Кримом. У кожного свої переконання та вподобання.

В бригади набирають виключно добровольців. Всі вони сьогодні складають єдиний великий кулак Сил безпеки і оборони.

Як проходить підготовка бійців "Гвардії наступу"?

Підготовка складається з кількох етапів. Після того як кандидати пройшли всі етапи відбору, вони розпочинають навчання. Спочатку це загальна підготовка – для тих, хто взагалі раніше не брав жодної участі в бойових діях, але має шалене бажання долучитися до нашої майбутньої перемоги і стати її частиною. Потім переходимо до індивідуальної підготовки, виходячи зі спеціалізації, специфіки роботи тієї чи іншої людини, залежно від того, на якому напрямку буде працювати ця людина – медиком, снайпером, чи кулеметником. Кожна бригада – це великий механізм, якій має в собі дуже багато різних напрямків і спільно вони складають єдиний злагоджений підрозділ.

Новини за темою: У НАТО озвучили припущення щодо головної цілі ЗСУ під час майбутнього контрнаступу, – Bild

Ті кандидати, які успішно пройшли відбір, вже проходять навчання. Всі етапи відбуваються паралельно – хтось тільки визначився і подав заявку, хтось уже проходить етап відбору, здає військово-лікарську комісію, психологічні тести, хтось уже пройшов співбесіду, направляється на навчання. І так буде продовжуватися, поки ми не опрацюємо всіх кандидатів, які подали свої заявки і виявили бажання служити в тому чи іншому підрозділі.

Важливо зазначити, що навчання обов’язково включає бойове злагодження підрозділу. Певну частину кадрів у цих підрозділах складають досвідченні офіцери, сержанти, солдати, які мають досвід, тому вони також долучаються до підготовки, навчання, на одному з останніх етапів і передають свій досвід. У складі підрозділу, коли відбувається бойове злагодження, всі разом готуються до виконання бойових завдань.

Яке озброєння буде у бригад "Гвардії наступу"?

Ми орієнтуємося на те, що ці бригади будуть оснащенні різного роду і різного виду технікою, в тому числі і важкою. Але ми розуміємо, що для того, щоб бригади належним чином функціонували і насправді дали жару російським окупантам, потрібно більше техніки та озброєння. На кожній міжнародній зустрічі ми звертаємося до наших іноземних партнерів, щоб отримати ще більше спорядження, оснащення і озброєння.

Багато країн допомагають по-різному: не тільки озброєнням та важкою технікою, хоча вони пріоритетні, а й гуманітарними потребами. Це мобільні госпіталі, польові кухні, або палатки, де б могли розміститися бійці. Потреб дуже багато, ми їх поділяємо на медичні, гуманітарні, на потреби техніки, озброєння, оснащення і виходимо з того, як нам можуть допомогти партнери, в тому числі навчанням і підготовкою наших майбутніх офіцерів.

Які умови несення служби будуть у "Гвардії наступу"?

Умови несення служби будуть аналогічними до умов несення служби інших підрозділів системи МВС. Вони будуть відрізнятися вищим рівнем заробітної плати, оскільки передбачено, що ці підрозділи будуть нести службу саме на передовій, тому окрім заробітної плати будуть також премії. Також вони будуть мати можливість отримати статус учасника бойових дій, який передбачає додаткові пільги. У бійців "Гвардії наступу" будуть пільги для вступу до закладів вищої освіти системи МВС. Крім того, є можливість пройти лікування та реабілітацію на базі закладів охорони здоров’я системи МВС, в тому числі для членів родин наших працівників.

Хто саме йде у "Гвардію наступу"?

У нас сьогодні 5% заявок надходить від жінок, і ми маємо забезпечити для них можливість залучення до тих підрозділів, в яких вони мають бажання працювати та служити. Не буде так, як стереотипно вважається, що вони можуть бути лише медиками. Жінка може перебувати на полі бою, вона може воювати. Вони успішно проходять навчання, всі етапи відбору і розпочинають несення служби. Зараз зарано говорити про те, скільки жінок потрапить до "Гвардії наступу", оскільки не всі ще заявки були опрацьовані. Але від загальної кількості тих заявок, які були подані, 5% були подані саме жінками.

Джерело: UWN

Відбір жорсткий, дуже високі вимоги на рівні фізичної підготовки і по стану здоров’я, і потім на рівні співбесіди визначають мотивацію кожного кандидата. Якщо є невпевненість, кандидату можуть відмовити, оскільки в підрозділі мають бути люди мотивовані і ті, які точно будуть розуміти, чого вони туди прийшли і яка там їх роль. Бажання та мотивація – на першому місці.

Новини за темою: П'ять фактів, які ми дізналися зі статті Washington Post про контрнаступ ЗСУ на Харківщині та Херсонщині

Також варто сказати, що під час рекрутингу використовується людиноцентричний підхід і враховуються ті побажання, які має кандидат. Якщо кандидат орієнтується і має певний досвід в медичній сфері і хоче бути медиком, то саме на цей напрямок він буде визначений. І так само по підрозділу – якщо людина хоче в "Буревій", ці побажання будуть враховані.

Як оцінити кампанію по формуванню "Гвардії наступу"?

Ми отримали велику кількість заявок, але ми маємо і відсів. Ми орієнтуємося, що до 1 квітня буде ще можливість подати заявку в ЦНАПах. Але зараз є велика кількість охочих і розглядаємо можливість продовжити набір ще якийсь час, щоб люди мали можливість подати заявки через сайт. Це питання ще обговорюється.

Коли ми починали цю кампанію, нам говорили: "Де ви візьмете цих добровольців? Всі добровольці вже подалися". Але по факту ми бачимо, що велика кількість людей сьогодні виявила бажання і подала свою кандидатуру в ту чи іншу бригаду. Підсумовуючи, можемо сказати, що добровольці у нас є, у них різна мотивація. Ми ще певний час будемо опрацьовувати ті заявки, які є, і які будуть подані до 1 квітня.

Читайте також:
Росія завдала масованого удару по Дніпропетровщині: Зруйновано будинки, є жертви та поранені. Оновлено Росія завдала масованого удару по Дніпропетровщині: Зруйновано будинки, є жертви та поранені. Оновлено
Військове кладовище буде цілком інклюзивним і з хрестами чи меморіальними плитами на могилах загиблих воїнів Військове кладовище буде цілком інклюзивним і з хрестами чи меморіальними плитами на могилах загиблих воїнів
Німецький виробник дронів відкрив ще один завод в Україні Німецький виробник дронів відкрив ще один завод в Україні
Частину розрізали, а решту віддали Росії. Як після розпаду СРСР Україна лишилася без далекобійних літаків стратегічної авіації Частину розрізали, а решту віддали Росії. Як після розпаду СРСР Україна лишилася без далекобійних літаків стратегічної авіації