Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Законопроєкт про множинне громадянство: Хто може претендувати на нього, а хто ні

Документом пропонується розширити можливості для набуття українського громадянства деякими категоріями іноземців і людей без громадянства
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Президент України Володимир Зеленський 7 серпня подав до Верховної Ради законопроєкт про множинне громадянство. Розповідаємо, хто може претендувати на множинне громадянство, а хто ні.

Згідно з пояснювальною запискою, закон необхідно ухвалити, щоб забезпечити умови для повернення громадян, які вимушено залишили країну через війну, а також дати їм можливість зберегти громадянство України.

Хто може претендувати?

Так, документом пропонується розширити можливості для набуття українського громадянства деякими категоріями іноземців і людей без громадянства. 

Це стосується одночасного набуття дитиною за народженням громадянства України та громадянства іншої держави.

Також набуття дитиною, яка є громадянином України, громадянства своїх усиновлювачів-іноземців.

Множинність громадянства допускається і у разі автоматичного набуття громадянином України іншого громадянства, якщо є шлюб з іноземцем.

І в разі набуття громадянства України у спрощеному порядку для іноземців, які є громадянами держав, що входять до переліку тих, хто може набути громадянство у спрощеному порядку.

А ще – набуття громадянином України громадянства держав із переліку тих, чиї громадяни набувають громадянства України у спрощеному порядку.

Хто не може отримати множинне громадянство?

Натомість множинне громадянство не допускається щодо людей, які мають громадянство РФ або держави, яка не визнає територіальну цілісність і суверенітет України.

Крім того, українці, які добровільно отримали російський паспорт, втратять громадянство.

Як відомо, цьогоріч у січні Зеленський також вносив до ВР відповідний законопроєкт. Глава держави аргументував, що законопроєкт дасть змогу мати українське громадянство всім етнічним українцям та їхнім нащадкам із різних країн світу, крім громадян Росії. 

Читайте також:
Податки підвищать: Верховна Рада підтримала законопроєкт у першому читанні
Кіпр позбавив Коломойського громадянства, – ЗМІ
Нардепи підтримали збільшення держбюджету на 500 млрд гривень
Лікарям в Україні відтепер заборонено призначати ліки під впливом "фінансових стимулів"