Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Нардепи підтримали збільшення держбюджету на 500 млрд гривень

Нині закон передбачає отримання додаткових 125 мільярдів коштом підвищення податків

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Верховна Рада Україна ухвалила в першому читанні законопроєкт про зміни до державного бюджету на 2024 рік. Тож бюджетні видатки мають зрости на 500 мільярдів гривень, повідомляють народні депутати Ярослав Железняк й Ірина Геращенко.

За словами Железняка, наразі закон пройшов тільки перше читання. Тому до нього ще не внесли зміни, які рекомендував комітет. І нині закон передбачає отримання додаткових 125 мільярдів коштом підвищення податків.

"Але до другого читання його будуть змінювати згідно з тими рекомендаціями, які дав комітет", – сказав нардеп.

Крім того, строки подачі правок до нього скоротили вдвічі.

Народна депутатка Геращенко додає, що пропонується збільшити видатки бюджету на 500,3 млрд гривень (495,3 млрд гривень для оборони) та скоротити видатки та надання кредитів на 65,7 млрд гривень.

Також передбачено збільшення доходів бюджету на 214,5 млрд гривень та боргових операцій на 220,1 млрд гривень. Це призведе до зростання дефіциту бюджету на 2,8% та державного боргу на 220 090,4 млн гривень.

"Пропонується перерахувати 150 млн гривень залишку від Українського інституту інтелектуальної власності на потреби розвідки, що суперечить законодавству. Готуємо поправки до другого читання – додаткові ресурси з непріоритетних статей, які є в бюджеті, мають бути перерозподілені на ЗСУ. Зокрема, це кошти дорожнього фонду, з марафону, серіалів, каналу "Рада", FreeДОМ", – зауважила Геращенко.

Новини за темою: Через затримку допомоги Україна витратила 4 млрд доларів на зброю, що негативно вплинуло на бюджет, – Мінфін

Варто нагадати, що на початку липня Кабінет міністрів України передав до Верховної Ради Бюджетну декларацію на 2025–2027 роки. Втім, до документа виникало чимало питань як у віцеспікерки парламенту Олени Кондратюк, так і, приміром, у голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів Данила Гетманцева.

У нинішньому представленому документі на 2025 рік зростання ВВП очікується на 2,7%, на 2026-й – на 7,5%, на 2027-й – на 6,2%. 

Нагадаємо, бюджетна декларація – це документ, який визначає основні пріоритети в бюджетній політиці на середньострокову перспективу. 

Читайте також:
Уряд затвердив держбюджет на 2025 рік: Названо три пріоритети
Матвій Бідний офіційно став міністром молоді та спорту України
Олексія Кулебу призначили міністром розвитку громад та територій
Ольгу Стефанішину призначили на посаду віцепрем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України – міністра юстиції