Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Чи почнеться Третя світова війна, вирішиться в Україні, – у США оприлюднили звіт Конгресу

Сполучені Штати Америки недооцінили загрозу з боку Китаю та Росії
Техніка НАТО
Джерело: Генштаб ЗСУ

Головною загрозою у Вашингтоні вбачають саме Китай, а вже після нього РФ, які разом намагаються підірвати вплив Сполучених Штатів Америки. А лише потім їх союзників КНДР та Іран й терористичні організації. При цьому Пекін вже звів нанівець військову перевагу США у західній частині Тихого океану, а його збройні сили справді максимально готуються до виконання наказу Сі Цзіньпіна до вторгнення на Тайвань до 2027 року. Про це повідомляє Defense Expres, аналізуючи звіт комісії з питань національної оборонної стратегії Конгресу Сполучених Штатів.

Звіт присвячений питанню загрози глобального конфлікту проти союзу Китаю, РФ, Північною Кореї та Ірану. Деякі висновки з нього, хоча і ті, що закріплені у ввідній частини, наприклад визнання того, що США не готові до Третьої світової війни, вже розійшлись у пресі.

Водночас головна мета Сполучених Штатів Америки, яка закріплена у звіті, стримати Китай. Бо навіть без тотальної війни китайська блокада острова призведе до втрати 5 трильйонів доларів, або 5% світового валового внутрішнього продукту. А от відкрита війна означатиме найбільше потрясіння з часів Другої світової війни та необхідність тотальної мобілізації, до якої навряд чи готові рядові американці. Тому єдиний діючий сценарій – стримування, що означає необхідність тримати значні сили та розвивати їх.

"Росія прагне пережити готовність Заходу підтримувати Україну, а потім отримати те, що вона вважатиме сприятливим результатом війни. Якщо РФ отримає контроль над Україною, то її кордон (включно з Білоруссю) та з державами – членами НАТО буде проходити від Арктики до Чорного моря, що висуває значно більше вимог до розгортання сил альянсу. Росія стане більш сміливою і, можливо, сильнішою державою, яка буде вимагати від НАТО створення та розгортання додаткових сил саме там, а не в інших місцях де вони будуть також потрібні", – йдеться у звіті Конгресу.

Тому американці вважають, єдиний життєздатний курс дій – "збільшення масштабу, можливостей та свободи використання матеріальних засобів, які надаються Україні для того, щоб вона могла дати відсіч Росії".

Тож американські аналітики вважають, якщо РФ досягає своєї мети в Україні, Пекін та Москва синхронно починають тиск на двох напрямах, який США фізично не витримують. Якщо ж фактор Росії зводиться нанівець, то проти Китаю, особливо за рахунок союзників, протиставляється сила, яка змусить його переглянути свої агресивні плани. Тобто чи почнеться Третя світова війна, буде вирішуватись в Україні.

Раніше очільник Головного управління розвідки заявляв, що є кілька конфліктів, які, на перший погляд, здаються регіональними, крім України, але вони всі пов'язані між собою одними й тими самими країнами, які втягнуті в ці процеси. Тому, за словами Буданова, ми досить швидко наближаємося до глобальної війни.

Читайте також:
РФ поширювала фейкові відео, які дискредитують президентську кампанію Камали Гарріс
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції
Зараз немає такої ділянки фронту, де не висів би дрон: Військовий розповів, як БпЛА змінюють хід війни
Президент Фінляндії запропонував виключити Росію із Ради безпеки ООН