Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Втрачений час. Данія була готова надати Україні F-16 ще на початку вторгнення

Очільниця уряду країни Метте Фредеріксен розповіла про передачу Україні винищувачів F-16
Метте Фредеріксен
Джерело: відкриті джерела

Данія була готова передати до України свої літаки F-16 ще на початку повномасштабного вторгнення. Про це під час конференції GLOBSEC у Празі заявила очільниця уряду Метте Фредеріксен.

При цьому, говорячи про Курську операцію, вона відзначила, що пишається тим, що передані її країною F-16 працюють в Україні.

"Мені шкода, що постачання F-16 забрало стільки часу. Особисто я готова була передати їх Україні від самого початку війни. Але була тривала дискусія про те, чи це правильне рішення, чи ні. І вони зараз літають. І пілоти добре справляються з роботою. На жаль, ми втратили одного кілька днів тому... Ми – уряд Данії – сказали, що не ставимо обмеження на використання F-16, це має відбуватися з дотриманням міжнародного права", – додала вона.

Прем'єрка не стала говорити, хто саме гальмував постачання літаків, але наголосила що Україна має отримати від Заходу всю необхідну їй зброю.

"Неможливо перемогти без зброї. І єдиний шлях до перемоги – це дати українцям те, що їм потрібне", – наголосила Метте Фредеріксен.

Нагадаємо, на початку серпня в Україну доправили перших десять західних винищувачів F-16. Згодом стало відомо, що країна отримала сучасну модифікацію літаків F-16 з новітньою авіонікою. А нещодавно Україна отримала від Сполучених Штатів Америки спеціальне оновлення систем радіоелектронної протидії для винищувачів F-16.

При цьому в США заявили, що не будуть відправляти підрядників в Україну для обслуговування F-16.

Читайте також:
Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ
Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко
Румунія може створити навчальний центр для підготовки українських морпіхів
ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW