Втрати росіян: 6 7 2 8 5 0 (+1450)
USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
44.92
Готівка
45.50

Україна та Хорватія підписали безпекову угоду

Цією угодою Хорватія закріплює свій обовʼязок підтримувати Україну до перемоги у війні
Україна та Хорватія уклали угоду
Джерело: Офіс Президента

У Дубровнику глава України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович підписали Угоду про довгострокове співробітництво та підтримку між двома країнами. Про це повідомляє Офіс президента України.

Угода з Хорватією, як й інші безпекові угоди України, буде діяти протягом 10 років. Цією угодою Загреб закріплює свій обов'язок підтримувати Київ до перемоги у війні.

Серед іншого йдеться про співпрацю між оборонно-промисловими комплексами двох країн, перспективи спільного оборонного виробництва та локалізацію проєктів в Україні. Країни також вивчатимуть можливості зміцнення взаємодії у сфері цифрової стійкості й кібербезпеки та обмінюватимуться розвідувальними даними.

Важливим також є гуманітарне розмінування. Хорватія виділила на цей напрям вже понад 10 млн євро та продовжить надавати обладнання й ділитися знаннями. В угоді йдеться й про сфери протимінної діяльності, догляд за ветеранами та судове переслідування за тяжкі злочини, оскільки Загреб має свій досвід, пов’язаний з війною.

Крім того, в угоді є пункти, що стосуються допомоги в гуманітарній, енергетичній, правовій і науковій сферах. Також Хорватія сприятиме притягненню Росії до відповідальності, відшкодуванню збитків, завданих агресією, і чинитиме санкційний тиск. Загреб зобов'язується підтримувати вступ України до ЄС та НАТО.

Раніше прем'єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович запевнив у подальшій підтримці України, зокрема в допомозі енергетичному сектору, розмінуванні, лікуванні військових та відпочинку українських дітей.

Читайте також:
США оголосили новий пакет військової допомоги Україні. У ньому боєприпаси, бронетехніка та засоби ППО
У новому пакеті військової допомоги від Австралії Україна отримає 49 танків Abrams
На зустрічі з Зеленським Шольц анонсував новий пакет військової допомоги для України
До кінця року Велика Британія надасть Україні більше артсистем AS-90