Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

У Польщі затримали групу російських шпигунів, більшість з учасників - українські біженці, - WP

Агентам пропонувалося розклеювати плакати з російськими наративами, а також стежити за поставками військових вантажів
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

У Польщі викрили агентурну мережу. Як виявилося, більшість агентів - українські біженці. Про це повідомляє The Washington Post з посиланням на польські спецслужби.

За даними правоохоронців, у справі про шпигунство затримано 16 осіб, з них 12 - українці, троє білорусів і один - громадянин РФ. Водночас польська влада не визнавала, що більшість затриманих приїхали з України, намагаючись уникнути негативної реакції, на яку розраховувала Росія, ідеться в матеріалі.

Співрозмовник розповів виданню, що більшість затриманих українців - зі східної частини країни. Але їхньою мотивацією, найімовірніше, були гроші, а не симпатії до окупантів.

Як з'ясувало слідство, ГУР шукало агентів у Telegram-каналах, де біженці шукають роботу і житло. Людям пропонувалося розклеювати листівки або афіші в публічних місцях за невелику оплату, і обіцянка швидкого заробітку цікавила тих, хто втік від війни.

"Тим, хто відгукнувся, обіцяли заплатити від кількох доларів за нанесення графіті на вулицях Польщі до $12 за розміщення плаката. Незабаром ті, хто погодився на таку роботу, розуміли, що вона полягає в поширенні російської пропаганди. Листівки містили написи "Польща - це не Україна", "НАТО, забирайся додому" і "Не будь Байденом", - розповів слідчий Агентства внутрішньої безпеки Польщі.

Водночас він зазначив, що ця будівля була випробуванням перед складнішими завданнями: їм доручали проводити розвідку в польських морських портах, встановлювати камери вздовж залізниць і підкидати пристрої стеження у військові вантажі. У березні 2023 року їм поставили завдання "пустити під укіс" поїзди, що перевозили військову допомогу союзників в Україну.

Як зазначає видання, операція була заснована на класичній структурі осередків, у кожному з них був лідер - довірена особа російських спецслужб. У разі провалу втрати для Москви були б обмежені, оскільки в польських в'язницях опинилися б переважно українці, а не оперативники ГРУ.

Нагадаємо, у червні правоохоронці Польщі розкрили масштабну мережу російських агентів. Вони планували вчиняти диверсії на залізниці і підривати потяги, що прямують в Україну зі зброєю та гуманітарною допомогою. 

Ми також писали, що що у Німеччині діє мережа проросійських агентів, які намагаються добитися зміни курсу влади щодо підтримки України у війні проти РФ.

Читайте також:
РФ продала вкраденого зерна з т.о. територій України на майже мільярд доларів
Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, - Зеленський
Затримали двох підлітків, які на замовлення окупантів палили автівки військових у Києві та Краматорську
Парк бронеавтомобілів ЗСУ поповнився канадським Roshel Senator MRAP