Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

США направляють до Пекіна делегацію для обговорення китайського експорту, – ЗМІ

Промислова політика Китаю може завдати значної шкоди працівникам і компаніям у Сполучених Штатах та в усьому світі
Джерело: відкриті джерела

Для обговорення з китайською стороною потоку дешевих китайських товарів, що заполонили світові ринки й загрожують існуванню цілих секторів промисловості інших країн, Сполучені Штати Америки направляють до Пекіна урядову делегацію. Про це пише Wall Street Journal.

Переговори американських фахівців на чолі з заступником міністра фінансів Джеєм Шамбо з китайськими представниками заплановані на четвер і п’ятницю в рамках п’ятої зустрічі економічної робочої групи, сформованої обома урядами минулого року для покращення комунікації та запобігання непорозумінням.

За даними видання, під час цього раунду будуть обговорюватися макроекономічні дисбаланси та промислова політика Китаю, які ризикують завдати значної шкоди працівникам і компаніям у США та в усьому світі, про що заявляла міністр фінансів Джанет Єллен під час її квітневого візиту до КНР, назвавши виробництво промислової машини Китаю занадто великим, аби світ міг його поглинути.

Попри період слабкого попиту вдома, Пекін розширює свої виробничі потужності та відправляє велику кількість дешевої надлишкової продукції за кордон.

Це вже призвело до стиснення промисловості в усьому світі, через що багато торговельних партнерів Китаю – від Сполучених Штатів Америки, Європи та навіть деяких країн Азії, які вважаються дружніми до Пекіна, підвищують тарифи і встановлюють інші торговельні бар’єри, щоб захистись від потоку дешевих китайських товарів.

Вашингтон, Брюссель та інші столиці побоюються, що хвиля дешевого китайського експорту може переповнити їх ринки і призведе до закриття власних промислових підприємств, звільнень працівників і загострення соціально-економічних проблем, подібно ситуації початку ХХІ століття, коли дешева китайська сталь підірвала світові ціни, наслідком чого стало закриття багатьох сталеливарних підприємств у США й інших країнах.

Цього разу для розвинених країн ставки вищі, оскільки Китай спрямовує свої зусилля на нові галузі, які Захід прагне розвивати, першою чергою електромобілі та відновлювану енергетику.

Пекін же відкидає занепокоєння інших країн перевиробництвом у КНР, називаючи це приводом очолюваного Сполученими Штатами Заходу для придушення зростання Китаю.

Крім зовнішньої критики Пекін стикається і з тиском зсередини, оскільки через необхідність вкладати кошти в непотрібні заводи місцеві корпорації втрачають прибутки і слабшає зростання продуктивності виробництва. Багато економістів у Китаї закликають уряд перемістити підтримку з виробництва на домогосподарства, аби стимулювати внутрішнє споживання.

Проте китайська влада поки не виявляє бажання змінювати політику та продовжує підтримку прискореного розвитку секторів промисловості, зосереджених на електромобілях, напівпровідниках і штучному інтелекті, а також відновлювальній енергетиці, які вважаються ключовими для зусиль Китаю випередити США. Американська делегація планує обговорити з китайською стороною боргові та фінансові проблеми, з якими стикаються багато країн, що розвиваються.

Пекін витратив сотні мільярдів доларів на розширення свого впливу в Азії, Африці та Латинській Америці за допомогою інфраструктурної ініціативи "Один пояс, один шлях", а зараз багато країн із цих регіонів постали перед труднощами сплати свого боргу Китаю і Пекін став центральним у багатосторонніх переговорах, спрямованих на полегшення боргового тиску на такі країни.

Нещодавно російсько-китайський проєкт з освоєння найбільшого в Забайкаллі Зашуланського вугільного родовища залишився без фінансування. Причина – Пекін обмежив транскордонні платежі із Росією.

Читайте також:
Сполучені Штати Америки вже ознайомлені з планом перемоги президента України Зеленського, – посол США в ООН
Британія не дозволить Україні завдавати ударів по РФ ракетами Storm Shadow без відмашки США, – ЗМІ
Найбільший ризик масових протестів серед найрозвиненіших країн спостерігається в Туреччині, РФ і США, – Bloomberg
Новий замах на Трампа: Що відомо про стрілянину біля гольф-клубу, де перебував колишній президент США