Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Британія не дозволить Україні завдавати ударів по РФ ракетами Storm Shadow без відмашки США, – ЗМІ

У Лондоні очікують, що Вашингтон все ж дасть зелене світло
Storm Shadow
Джерело: Defense Express

Велика Британія не дозволить Україні завдавати ударів по Росії ракетами Storm Shadow без згоди Сполучених Штатів Америки. Про це пише The Times.

Після заклику українського президента до США і Британії подолати свій "страх" і проявити "рішучість" у цьому питанні, п'ять британських ексміністрів оборони та колишніх голів уряду закликали чинного прем'єра Кіра Стармера дозволити Україні завдавати удари в глиб РФ ракетами Storm Shadow.

На їхню думку, затримка лише підбадьорить російського диктатора Володимира Путіна.

Водночас, як зазначає видання, Лондон у цьому питанні не діятиме самостійно, оскільки американські системи наведення вважаються вирішальними, щоб ракети потрапляли в ціль.

Новини за темою: Більш ніж на 90% усе виписано в плані перемоги України у війні, – Зеленський

Британська влада вважає, що найімовірніше Америка таки дасть зелене світло на Генеральній асамблеї ООН у Нью-Йорку. Водночас в адміністрації президента США Джо Байдена досі існують розбіжності.

Як відомо, джерела західних медіа, повідомляли, що уряди Сполучених Штатів Америки та Великої Британії обговорюють дозвіл Україні бити по російській території британськими крилатими ракетами великої дальності Storm Shadows з навігаційними даними США.

Особливості Storm Shadows

Storm Shadows – це високоточно керовані ракети повітряного запуску з дальністю стрільби понад 250 кілометрів, які летять близько до місцевості на високих швидкостях. А перш ніж досягти своїх цілей, використовують систему, що поєднує так звану інерціальну навігацію з системою глобального позиціювання та навігацією за рельєфом місцевості.

Системою супутникової навігації GPS керує Пентагон, але вона також використовується для громадських цілей, наприклад онлайн-прокладки для водіїв.

Джерела на умовах анонімності наголошували, що при використанні в складних операціях ракетам Storm Shadow часто допомагають надані Сполученими Штатами дані, які сприяють в складанні карти місцевості з високим рівнем точності.

Читайте також:
Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ
Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко
Румунія може створити навчальний центр для підготовки українських морпіхів
ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW