Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

Росія готує кампанію "Майдан-3", щоб спровокувати в Україні переворот, – Зеленський

Інформаційна атака буде спрямована на українську владу, зокрема на президента
Володимир Зеленський
Джерело: відкриті джерела

Росія прагне посіяти розкол в українському суспільстві, створюючи хаос усередині країни, та зрештою усунути главу держави. Про це заявив президент України Володимир Зеленський, повідомляє Bloomberg.

"У нашої розвідки є інформація, яка також надійшла від наших партнерів", – сказав Зеленський, описуючи план дезінформації, відомий як "Майдан-3".

За його словами, "Майдан для Росії – це переворот, тому операція зрозуміла". Зеленський також наголосив, що український уряд ніколи не піде на щось, що нагадує замороження конфлікту. Адже у Києві всі розуміють, чим все це обернеться в майбутньому.

Новини за темою: Російські хакери атакували державні сайти Бельгії після візиту Зеленського, – ЗМІ

Що задумала Росія

"Майдан-3" – нова російська інформатака, створена першим заступником керівника адміністрації президента Росії Сергієм Кірієнком та одним з авторів проєкту "Новоросія" Владиславом Сурковим, яка повинна тривати протягом листопада – грудня 2023 року.

За даними ЗМІ, кураторами ІПСО виступають директор ФСБ Олександр Бортніков та голова ГРУ Ігор Костюков. Метою ІПСО виступає дестабілізація політичного життя, провокація протестних настроїв та конфліктів в Україні, а також вплив на міжнародну антипутінську коаліцію.

Методика залишається традиційною для російських ІПСО – паніка, зневіра, штучне стравлювання політиків та військових. Однак це наразі найдорожча російська інформаційна спецоперація проти України з 2014 року – її загальний бюджет сягнув півтора мільярда доларів.

Нагадаємо, нещодавно окупанти запустили нову хвилю дезінформації у соцмережі ТікТок. На цей раз акцент робиться на тому, що в Україні начебто мобілізують лише "простих" українців. Пропагандисти знову розповідають, що абстрактна "влада" хоче воювати до останнього українця. І що на фронті лише "простий народ".

Крім цього, останнім часом росіяни почали частіше поширювати у мережі відеодіпфейки. Це ролики, створені нейромережами. Для таких відео окупанти найчастіше використовують представників влади чи військового командування, які нібито закликають українців битися між собою.

Читайте також:
Чи буде мобілізація з 18 років, – думка експерта
Чи закінчиться війна у 2025 році та на яких умовах? – експерт
Міноборони сертифікувало першу приватну школу операторів БпЛА
Україна закликає Міжнародну морську організацію прибути в Одесу через російські обстріли портів